Dapper status

Perjanica-to-be Ubuntu tima, Ubuntu 6.06 (Dapper Drake), napreduje jako lijepo! Ubacivanjem novog Nvidia drivera, suspend to RAM is back in town za strojeve sa Nvidia karticama. Iako je je zamrzavanje koda bilo puno prije nego inace, a QA proces ce potrajati par tjedana duze, novih mogucnosti ne nedostaje.

gnome-power-manager, gnome-screensaver i novi logout screen cijeniti ce svi notebook korisnici. Gnome 2.14.1 je bugfix release do sad najboljeg Gnome izdanja (2.14) koji je znacajno smanjio potrosnju resursa. Osim novog Gnomea, Ubuntu tim je pokrenuo jos jedan projekt kojem je cilj dodatno smanjiti opterecenje racunala. Mnogim programima ce pasti zauzimanje RAMa cak i do 300kb!

Naše gore list, član ubuntu-hr tima, Mario Đanić dio je tima koji je uveo WPA/WEP podršku u network-manager, koji je sada postao standardni dio distribucije, pa čak i instalacije. Network managment u Linuxu (ili bilo kojem drugom OS-u) nikad nije bio lakši.

gdebi je alat koji će omogućiti instalaciju third-party aplikacija putem jednog klika. Tu je i grafički instaler koji omogucuje instalaciju Ubuntu sustava sa UbuntuLive CDa.

Server izdanje takodjer donosi mnogo novosti. 2 su nova kernela, -server i -server-bigiron, instalacija nudi opciju instalacije LAMP sustava. Kao i za desktop, installer je nesto doradjeniji.

Puno novosti zahtijeva i puno testiranja, pa pozivam sve da se ukljuce u testiranje dappera i prijave sve bugove. Takodjer, pomozite sa postojecim bugovima! 

Ostavite komentar