Ubuntu 7.04

Danas izlazi nova verzija Ubuntua – 7.04. Među novostima nalazi se Windows migration assistant koji prilikom instalacije prenosi vaše postavke u Windowsima na Ubuntu (wallpaper, dokumente, postavke e-pošte). Tu je i apport sustav koji omogućuje slanje informacija o rušenju programa izravno developerima.

Compiz, jednostavnija varijanta 3D desktopa, po defaultu je instaliran, te ga možete omogućiti jednim klikom u postavkama. Network-manager, alat za jednostavno povezivanje na mreže, uključen je u ovoj verziji u početni desktop. Instalacija multimedijskih dodataka uvelike je pojednostavljena – dovoljno je kliknuti na nepodržani format i Ubuntu će sam ponuditi instalaciju paketa potrebnog za reprodukciju tog sadržaja.

Također, tu je i novi artwork, beryl koji je dostupan putem Universe repozitorija – nije više potrebno ručno upisivati druge repozitorije. Ova verzija po defaultu donosi prelink, pa će pokretanje sustava i programa biti nešto brže nego na prethodnoj verziji. Instaler podržava promjenu veličina NTFS particija. Tu je i restricted-drivers-manager koji omogućuje jednostavniju instalaciju neslobodnih drivera, potrebnih za ispravan rad vašeg računala.

Po pitanju Kubuntua, ovo je prva distribucija koja uključuje K3b 1.0! S novim KDEo, došla su i neka poboljšanja po pitanju Konquerora.

Edubuntu donosi noviju verziju thin client tehnologije, koja uključje i kontrolu zvuka na takvim klijentima – vrlo napredna mogućnost za think cliente.

Xubuntu dolazi sa novim Thunar upraviteljem datoteka, a tu je i novi artwork, u skladu sa GNOMEom i KDEom, što ga čini još privlačnijim za uporabu.

Ubuntu-server donosi podršku za KVM i VMI omogućeni kernel. Ovu verziju doista obilježava virtualizacija.

Karakteristike: Linux 2.6.20, GNOME 2.18.1,  KDE 3.5.6, XFCE 4.4, Xorg 7.2, Firefox 2.0.3, OpenOffice.org 2.2 i deseci tisuća drugih programa.

VAŽNO: ukoliko ćete koristiti alternate verziju, morate koristiti američki (ili neki drugi) raspored tipkovnice prilikom instalacije. Hrvatski, slovenski, bosanski, srpski i vjerovatno još poneki, rasporedi nisu ispravni i nećete moći završiti instalaciju.

Ubuntu 7.04 moći ćete preuzeti na adresi: http://hr.archive.ubuntu.com/ubuntu-releases/7.04 .

Nova verzija Ningia biti će gotova do kraja mjeseca, a potruditi ćemo se ispraviti gore navedeni bug u rasporedu tipkovnice.

Ostavite komentar