Google Chrome – novi web preglednik na Internet sceni

Iz Googlea je danas pristigla velika novost. Vodeći web preglednici – Internet Explorer, Firefox i Opera – danas su dobili novog konkurenta – Google Chrome.

Nažalost, već na samom početku slijedi razočaranje – u prvoj beta inačici Google Chromea moći će uživati samo korisnici Windows operativnog sustava. Ali, ekipa iz Mountain Viewa je potvrdila kako naporno radi na inačicama za Linux i Mac.

Ukratko, Google Chrome je preglednik otvorenog kôda, koristi Webkit aplikacijski framework i temelji se na dijelovima Mozillinog Firefoxa, ali je, u skladu s Googleovom tradicijom, pojednostavljen do krajnjih granica. Osim jednostavnom i nenametljivom sučelju, autori novog web preglednika veliku su pozornost posvetili brzini, sigurnosti i stabilnosti, što je postignuto izolacijom kartica i izvršavanjem istih u zasebnim pješčanicima (sandbox). Ovakva arhitektura trebala bi Google Chrome učiniti vrlo robusnim, jer bi se u slučaju nekakvog problema srušila samo problematična kartica, a ne cijeli web preglednik, što će zasigurno obradovati Firefoxove korisnike koje muče problemi s prikazivanjem flash sadržaja.

Što se brzine web preglednika tiče, Googleovi inženjeri bili su vrlo vrijedni te su ugradili V8 – JavaScript mehanizam koji je, navodno, ispred svog vremena i može pogoniti web aplikacije iduće generacije. Također, Google Chrome dolazi s Google Gears dodatkom za izvršavanje web aplikacija u izvanmrežnom načinu rada.

Uza sve spomenuto, ako se može suditi prema screenshotovima na službenim stranicama, Google Chrome bi trebao biti preveden na hrvatski jezik, što je vrlo pohvalno.

Detaljnije informacije o web pregledniku kojim Google planira osvojiti svijet možete pronaći u simpatičnom stripu, videu ili na službenim web stranicama.

4 komentara za “Google Chrome – novi web preglednik na Internet sceni”

 1. Dražen je rekao 05. 09. 2008. u 11:05

  Koristim ga na svojoj Win konfiguraciji i mogu reći da je izvrstan. U ovih 2 dana intenzivnog korištenja nije bilo ni jednoj rušenja, stranice se otvaraju vrlo brzo, nema čekanja, pravilno ih prikazuje. Sviđa mi se što je stvarno pojednostavnjen do kraja, maximiziran je prostor za prikaz stranice, omnibox (zamjena za adressbar) automatski prikazuje neke od rezultata pretrage sa Google tražilice, i još mnogo lijepih stvari, ali… istražujte malo ;). Od minusa bih mogao navesti da V8 ponekad ne otvori Javu kako spada ili je ne otvori uopće (npr chat aplikaciju Net.hr -* a). I da, back button nema history zadnjih posjećenih stranca. Sve u svemu, jako dobar browser, sa puuuno mjesta za napredak i izvanredne stabilnosti za prvu betu.

 2. Dražen Odobašić je rekao 06. 09. 2008. u 9:10

  Pojavio se vodič, kako pokrenuti Chrome pod Wine-om
  http://www.myscienceisbetter.info/2008/09/install-google-chrome-on-linux-using-wine.html

 3. Stjepan Brbot je rekao 04. 10. 2008. u 10:58

  Službeno od Googleovog razvojnog tima još nije izašla službena Chroma, ali postoji ona neslužbena:

  CrossOver Chromium for Ubuntu and Debian (32 bit):
  http://media.codeweavers.com/pub/crossover/chromium/cxchromium_0.9.0-1_i386.deb

  CrossOver Chromium for Ubuntu and Debian (64 bit):
  http://media.codeweavers.com/pub/crossover/chromium/ia32-cxchromium_0.9.0-1_amd64.deb

 4. kreso je rekao 09. 11. 2009. u 1:22

  Postoji open source project Chromium, koji se da pokrenuti na ubuntu bez crossover ( wine ) emulacije, koja je po mom misljenju jako spora i nestabilna, a uputa za postavljanje je na:

  http://www.youtube.com/watch?v=EeHior_t1us

Ostavite komentar