Josipovićev izborni stožer koristi Ubuntu?

NAPOMENA: Udruga Ubuntu korisnika u Hrvatskoj nije politička organizacija i to nikad neće ni biti, pa se tako ne opredjeljuje za političke opcije, predsjedničke kandidate i sl.

Ipak moramo istaknuti svijetli primjer za koji smo saznali od naših kolega iz HULK-a. Do njih je došla informacija da je cijeli izborni stožer predsjedničkog kandidata Ive Josipovića na Ubuntuu. Nakon što su to saznali nije im preostalo ništa drugo nego upitati izborni stožer za više detalja. Voditelj novih medija odgovorio je na upit da li se u izbornom stožeru predsjedničkog kandidata Ive Josipovića koristi otvoreni kod i Linux:

Izborni stožer Ive Josipovića u cijelosti počiva na Linux i open source rješenjima od prvoga dana. Temeljni razlog zašto smo se odlučili na Linux je to što smo htjeli uštediti novac na licencama što je samo po sebi donijelo oko 100.000 kuna u direktnim uštedama. Naša mreža se sastoji od tridesetak računala, to su uglavnom DELL notebooci s Linux Ubuntu 9.04 distribucijom koju smo upotrijebili zato što se pokazala kompatibilna s DELL hardwareom. Drugi bitni razlog zbog kojeg smo se odlučili na Linux je sigurnost; a time ne mislim samo na viruse i slične nametnike nego i na sigurnost podataka i lokalne mreže od eventualnih upada izvana (iako smo zaštićeni CISCO firewallom i pomalo paranoično podešenim switchem).

Od aplikacija, naravno koristimo Firefox za surfanje te kompletni OpenOffice za sve naše aktivnosti (obrada teksta, tablični izračuni i interne prezentacije). Za internet podršku koristimo Google Apps jer nam upravo Google Apps omogućuje sjajan antispam i antivirusni filter, nemamo praktičnog ograničenja veličine mailboxa, a što se tiče opasnosti da našu poštu netko čita, osim što u samom stožeru nema niti smije biti informacije koja ne bi u bilo kojem trenutku smjela postati javna, nekako si mislimo da je bolje da naše poruke čitaju u Googleu nego u nekom zaigranom domaćem ISPu ili odmetnutoj vladinoj agenciji (s čime ja osobno nažalost imam previše loših iskustava).

Naše web aktivnosti se također izvode s Apache servera na Linux platformi (CentOS). Platforma za web je WordPress, a sav sadržaj je zaštićen creative commons licencom. CRM kojeg koristimo na internom serveru se također pokreće s CentOS-a, a interni video server (za snimanje i arhiviranje video sadržaja) je aplikacija koja je također na Linuxu (http://parker1.co.uk/mythtv_ubuntu.php).
Mobilna platforma za sve članove stožera je Blackberry (imamo nekoliko modela, 8310, 8520 i 8900, a Ivo Josipović koristi Blackberry Storm). Blackberry ima punu integraciju s Google Apps pa je stoga bio očigledni izbor. Nekolicina notebooka je opremljena i s Vodafone Mobile Connect USB stickom i to također radi besprijekorno.

Postoje samo dva računala na cijeloj mreži koja nisu na Linuxu i to je jedan Apple Macintosh kojeg koristimo za video obrade, te jedna Windows radna stanica koju pak koristimo za pojedine specifične zadatke za što nema aplikativne podrške na Linuxu.

Korisnici su u početku malo protestirali zbog donekle drugačijeg korisničkog sučelja, no odhrvali smo se pritiscima i danas svi uspješno koriste Linux, tako da problema od strane korisnika u stvari nije bilo. Jedina dva problema koja nas muče je to što notebooci povremeno odluče ignorirati miša (do restarta računala) i pojedine PDF dokumente ne možemo ispisati s Ubuntu-a. Ukratko, iako linux serverska rješenja koristim već godinama i moram priznati da me desktop okruženje ugodno iznenadilo. Možda nije onako fino ušminkano kao windowsi, no ubuntu svoj zadatak odrađuje besprijekorno te nemamo potrebe za “kućnim” administratorom.

Zahvaljujem se kolegi Kapraljević (nixa) iz HULK-a na ustupljenom članku. Ukoliko imate rješenje problema s mišem koji se spominje u članku, napišite u komentarima…

7 komentara za “Josipovićev izborni stožer koristi Ubuntu?”

 1. Nonam je rekao 20. 12. 2009. u 0:40

  Ovo je čista obmana javnosti, naime svi znamo da gospodin Josipović podržava ZAMP kojim se žele nametnuti dodatke na kupljeni medij(cd) i kazne na besplatno djeljenje glazbe što se direktno usprostavlja stavovima GNU-a(FREE and OPEN) tako da se ovaj potez može smatrati isključivo populistički i kontradiktornim.

  P.S. Koliko god ovo nije bilo zamišljeno kao reklama, ispala je reklama.

 2. Krunoslav Husak je rekao 20. 12. 2009. u 17:49

  Zaista se ovdje ne želimo baviti time što je predsjednički kandidat napravio ili će napraviti. Nama je ovdje jedino interesantna činjenica da jedan od izbornih stožera temelji svoju informatičku podršku na Ubuntuu.

 3. Marin Šagovac je rekao 28. 12. 2009. u 16:23

  “Možda nije onako fino ušminkano kao windowsi, ” to baš nije istina. Očito koristite GNOME desktop okruženje a ne KDE. Umjesto Ubuntu stavite Kubuntu ili instalirajte KDE WM pa imate “ušminkano kao windowsi”. I ne piše se “windowsi” već “operacijski sustav Windows”.

 4. rambo je rekao 07. 01. 2010. u 14:57

  Onda ste trebali napisati “jedan od izbornih stožera”, a ne spominjati imena. sramota

 5. Darko Horvatić je rekao 09. 01. 2010. u 0:16

  Svaka čast. Baš me briga što je kandidat, ali sama činjenica da neka institucija koristi Ubuntu toliko je velika vijest, da momak koji hoće biti predsjednik je najmanje bitan. San sam nekoliko puta neuspješno pokušao s Ubuntuom, no sada sam oduševljen Mintom koji je derivat Ubuntua za nas koji manje znamo. Namjeravam uskoro preći na starijega brata, uz 20% pomoć prozora jer moram biti kompatibilan s mojim HTC-om i sličnim stvarima koje su zabetonirane u prozorima.

  Pitanje je da li će ijedna škola kasnije preći na linux, ili barem spominjati đacima kao nešto pozitivno i da li će se tip sjetiti na kojem je softveru postao predsjednik.

 6. makina94 je rekao 18. 01. 2010. u 22:08

  Ej,ovo me baš iznenadilo,tj. da i naša vlada podržava i provodi projekt opensource,a ako se toliko prave pametni,zašto nisu u sve javne ustanove instalirali Ubuntu??Koliki bi se tu novci uštedjeli. . . .

 7. makina94 je rekao 18. 01. 2010. u 22:11

  A isto tako,kažu da je GNOME pomalo ružnjikav…To nije istina…Sve ovisi o korisniku,ja sam na službenoj stranici gnomea našao teme za mac os x,vistu i xp-pa nek sad neko kaže da gnome nemože bit oku ugodan. . . .

Ostavite komentar