Canonical najavio Ubuntu za mobilne telefone

Iz Canonicala, tvrtke iza Ubuntu projekta, danas je stigla najava novog izdanja Ubuntua – za mobilne telefone, odnosno smartphone. Ovo izdanje Ubuntua dijeli dio ideja s ranije najavljenim projektom Ubuntu for Android, gdje se Android smartphone, nakon spajanja s posebnom dock jedinicom, pretvarao u pravo mini računalo s klasičnim Ubuntuom za desktop računala.

Za razliku od Ubuntu for Android projekta, gdje je smartphone bio domaćin dva sustava (Ubuntua i Androida), Ubuntu za mobilne telefone bit će jedinstven sustav s modernim i preglednim sučeljem koje će se savršeno nadovezati s već poznatim Unity sučeljem na računalima i televiziji. Sučelje mobilnog izdanja Ubuntua dizajnirano je da bude moderno, brzo i jednostavno s naglaskom na iskorištavanje svakog dostupnog piksela za prikaz sadržaja u fokusu, bez gubitka prostora za prikaz dosadnih izbornika, rijetko korištenih opcija i sl.

Kao i desktop varijanta, Ubuntu za mobilne telefone podržavat će integraciju web stranica sa sustavom kako bi se mogle koristiti kao klasične aplikacije. Za jednostavniji razvoj aplikacija, developerima će biti dostupan Ubuntu SDK, a aplikacije napisane za mobilno izdanje Ubuntua moći će se koristiti i na desktop računalima. Za distribuciju aplikacija odabran je, naravno, Ubuntu centar softvera. Integracija s Ubuntu One servisom – za spremanje i sinkronizaciju podataka, glazbe, slika i kontakata između više uređaja – se podrazumijeva.

Ubuntu za mobilne telefone se još ne može preuzeti i isprobati. Prvi uređaji s ovim sustavom najavljeni su tek za početak 2014. godine. S obzirom da će mobilno izdanje Ubuntua podržavati Android kernel i upravljačke programe, proizvođačima mobilnih telefona temeljenih na Androidu osigurana je trivijalna migracija na novi sustav.

Uz najavu Ubuntua za mobilne telefone, Canonical je objavio 20-minutnu prezentaciju u kojoj pokretač Ubuntu projekta, Mark Shuttleworth, govori o mogućnostima korisničkog sučelja, tehničkim detaljima i sl.

 

Ostavite komentar