Pregledavate kategoriju linux

Redovna godišnja skupština HULK-a

Redovna godišnja skupština Hrvatske udruge Linux korisnika održati će se u petak, 1.04.2016. godine u prostorji A201 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, s početkom u 19 sati.

Kako su rad Udruge a tako i sama Skupština javni, svi zainteresirani su pozvani da se pridruže. Napominjemo kako je ovogodišnja skupština izborna!

Više informacija može se pronaći na HULK-ovim stranicama.

DORS/CLUC 2013.

dc2013Jubilarna 20. konferencija Dani otvorenih računarskih sustava/Croatian Linux Users’ Convention 2013  (poznatija kao DORS/CLUC) bit će održana od 15. do 17. svibnja u Zagrebu. Konferencija će se po prvi puta održati pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. Ive Josipovića.

DORS/CLUC je jedna je od najvećih konferencija u regiji koja se bavi tehnologijama slobodnog i otvorenog koda te okuplja inozemne i domaće  stručnjake s ciljem razmjene iskustava i ideja. Harald Welte, Ivan Guštin, Theodore Ts’o, Mark Shuttleworth, Dobrica Pavlinušić, Brian Fitzgerald, Rasmus Lerdorf su samo neki od poznatih stručnjaka koji su sudjelovali na dosadašnjim DORS/CLUC konferencijama. Procitaj cijelu novost

HackOs – Smashing the stack radionica

Hrvatska udruga Linux Korisnika u suradnji s Udrugom 01 organizira radionicu izrade buffer overflow exploita na kojoj će se svi polaznici proći kroz sve korake koje i hackeri te sigurnosni stručnaci prolaze kada žele neovlašteno upasti u računalne sustave.

Radionica se održava u prostoru Euroherca, Hrvatske Republike 45, Osijek, u četvrtak (21. lipnja) s početkom u 16:30 sati.

Predavač je Bojan Alikavazović, sistem inženjer za područje računalne sigurnosti zaposlen u tvrtci Combis. Detalje oko prijave za radionicu možete pronaći na web stranici udruge Linux korisnika Osijek.

Linux InstallFest u udruzi SOK

Udruga SOKPovodom izlaska novih verzija Ubuntua, Linux Minta i Fedore, najpopularnijih Linux distribucija na svijetu, udruga SOK (sustavi otvorenog kôda) organizira Linux InstallFest u subotu 16.06.2012.

Članovi udruge pozivaju sve ljubitelje sustava otvorenog kôda i one koji će to tek postati da posjete InstallFest, te ponesu svoje računalo, prijenosnik ili netbook kako bi isprobali ili instalirali jednu od Linux distribucija.

Detalje o točnoj lokaciji i vremenu okupljanja možete pronaći na web stranici udruge SOK.

Linux InstallFest u KSET-u (03.05.2012.)

Povodom izlaska nove inačice Ubuntua, 12.04 Precise Pangolin, Računarska sekcija KSET-a, u suradnji s Hrvatskom udrugom  Linux korisnika, te Udrugom Ubuntu korisnika u Hrvatskoj, organizira Linux InstallFest. InstallFest će se održati 03. svibnja 2012. u 11 sati u KSET-u u Zagrebu.

Posjetitelji će moći instalirati distribuciju Linuxa prema svojem izboru ili preporuci, razmijeniti iskustva, naučiti nešto novo i družiti se. Više informacija možete pronaći na web stranici KSET-a.

Richard M. Stallman stiže u Zagreb

Multimedijalni institut i Muzej suvremene umjetnosti pozivaju u ponedjeljak, 23.04., u 18:00 na predavanje: Richard M. Stallman: A Free Digital Society (Slobodno digitalno društvo).

Predavanje će se održati u dvorani Gorgona Muzeja svuremene umjetnosti u Zagrebu (Avenija Dubrovnik 17). Ulaz je slobodan i nije potrebna prethodna registracija. U predavanju Richard M. Stallman govorit će o pitanjima digitalne inkluzije i dotaknut će se, između ostalog, pitanja digitalnog nadzora, cenzure, slobodnog softvera, internetskih servisa, autorskog prava u kiberprostoru. Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Podrobnije o predavanju i predavaču možete pročitati na web stranici Multimedijalnog instituta.

Thunderbird priča hrvatskim jezikom u 12.04!

Kao što ste mogli pročitati i na stranicama HULK-a, Thunderbird je preveden na Hrvatski jezik. Ono što niste znali, ako ne koristite razvojnu verziju Ubuntua 12.04, je da se prevedeni Thunderbird već nalazi u ovoj verziji Ubuntua. Dakle, u 12.04 ćemo imati prevedene sve glavne aplikacije! Čestitke našem Saši Tekoviću i Mihovilu Staniću koji su zaslužni za ovaj uspjeh.

Linux InstallFest u Splitu

Udruga SOKPovodom izlaska nove verzije Ubuntua, u subotu, 12. 11. 2011. udruga SOK (sustavi otvorenog kôda) organizira Linux InstallFest.

Ponesite vaše računalo, laptop ili netbook, te isprobajte i/ili instalirajte neku Linux distribuciju. Na raspolaganju vam stoje članovi udruge koji će vas rado savjetovati, pomoći izabrati i instalirati Linux distribuciju koja će zadovoljiti vaše potrebe.

Okupljanje počinje u 18:30 sati u udruzi SOK. Ulaz je slobodan svim ljubiteljima sustava otvorenog kôda i onima koji će to tek postati. Točnu lokaciju udruge SOK možete pronaći na njihovoj web stranici.

Sedam godina od izlaska prve verzije Ubuntu distribucije u javnost

04.10 – 11.10

Linux Installfest u Osijeku

Hrvatska udruga Linux korisnika podružnica Osijek, Elektrotehnički fakultet Osijek i Tera Tehnopolis organiziraju Linux Installfest, release party za najpopularnije Linux distribucije Ubuntu i Fedora te predavanja o slobodnom softveru. Procitaj cijelu novost

Debian slavi 17. rođendan

debian-banner-120x39

Debian, koja je osnova Ubuntu distribucije kao i mnogih drugih, slavi svoj 17. rođendan! Debian je nastao 1993. god. kada je Ian Murdock poslao otvoreni poziv softverskim razvijateljima da doprinesu softverskoj distribuciji baziranoj na relativno novoj Linux jezgri s GNU sistemskim programima. Nakon 17. godina, Debian se može pohvaliti s 14 svojih inačica na 12 službeno podržanih arhitektura, s 117 Debian održavatelja i 873 Debian razvojnih programera i više od 40 000 softverskih paketa. Ubuntu za svoju slavu može zahvaliti između ostalog upravo Debianu.

Ako želite zahvaliti Debian razvojnim timovima i programerima za njihov trud, posjetite Debian Appreciation Day web stranicu i ostavite svoju poruku odnosno zahvalu.

Objavljen 3buntu 10.04 LTS

3buntuU želji da novim Linux korisnicima olakšamo pregled kroz 3 različita “okusa” jedne od najpopularnijih Linux distribucija –  Ubuntua, i olakšamo instalaciju odabrane, osmislili smo ovaj LiveDVD. Glavna karakteristika istog jest da se odabir pokretanja ili instaliranja željene distribucije vrši preko tzv. boot menija, odnosno izbornika pri pokretanju DVD-a. Također, kao pretpostavljeni jezik odabran je hrvatski, kako bi se korisniku odmah olakšalo snalaženje. Procitaj cijelu novost

Slobodni festival 3 – Čakovec

Završen je ovogodišnji Slobodni festival u Čakovcu. Izjavu za medije prenosimo u cijelosti:

Ovogodišnji Slobodni festival u organizaciji Autonomnog centra i Hrvatske udruge Linux korisnika je održan od 3. do 5. srpnja u dvorani Zrinski zgrade Scheier i u prostorima Autonomnog centra u Čakovcu. Održano je 19 predavanja i 4 radionice koje je posjetilo više od 100 osoba. Ovo je najposjećeniji Slobodni festival dosad i općenito najposjećenija edukacijska manifestacija u šestogodišnjem radu udruge ACT.

Procitaj cijelu novost

DORS/CLUC 2009

dc2009Od 6. do 8. svibnja, održat će se 16. manifestacija Dani otvorenih računarskih sustava (DORS) i Hrvatska konvencija Linux korisnika (CLUC) 2009.

Pokrovitelj ove središnje i najstarije hrvatske manifestacije iz područja otvorenih sustava, operacijskog sustava GNU/Linux, normi u informatici i Open Source filozofije ove je godine Središnji državni ured za e-Hrvatsku. Manifestaciju operativno i programski vode partneri Hrvatska udruga Linux korisnika (HULK) i Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet (HrOpen). Prva dva dana bit će konferencijskoga tipa. Treći dan će ispuniti poludnevni seminari i radionice stranih i domaćih predavača.

Dodatne informacije u vezi programa, prijava i svega ostalog možete pronaći na službenim web stranicama.

Firefox 3.1 na Hrvatskom jeziku!

Od danas je moguće preuzeti Firefox 3.1b4 na Hrvatskom jeziku, u potpunosti preveden. Ubuntu korisnici trebaju postaviti PPA s firefoxom 3.1 (primjer za jaunty):

deb http://ppa.launchpad.net/ubuntu-mozilla-daily/ppa/ubuntu jaunty main

te preuzeti XPI sa stranice:

http://www.init.hr/dev/firefox-hr.xpi

Korisnici Windows i Mac sustava, te ostalih Linux distribucija, mogu se poslužiti verzijama s Mozillinog FTP poslužitelja:

http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/nightly/latest-mozilla-1.9.1-l10n/

Greške nam možete javiti na forumu:

http://www.ubuntu-hr.org/forum/index.php?board=16.0

Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovom projektu!

Džepni Ubuntu priručnik

upgar1Keir Thomas, autor popularnih knjiga Ubuntu Kung Fu i Beginning Ubuntu Linux, objavio je novu knjigu – Ubuntu Pocket Guide and Reference.
Procitaj cijelu novost

Izašao OpenOffice.org 3.0

OpenOffice.org logo

Najpopularniji paket uredskih aplikacija, OpenOffice.org, dogurao je do svoje treće finalne inačice.

Procitaj cijelu novost

Odbrojavanje do nove Ubuntu verzije

Intrepid Ibex stiže:

Google Chrome – novi web preglednik na Internet sceni

Iz Googlea je danas pristigla velika novost. Vodeći web preglednici – Internet Explorer, Firefox i Opera – danas su dobili novog konkurenta – Google Chrome.

Procitaj cijelu novost

Izašao Ubuntu 8.04.1 LTS

Integrirano je ukupno preko 200 nadogradnji, ažuriran instalacijski medij tako da nije potrebno skidati velike nadogradnje nakon instalacije, ispravljeni svi kritičniji bugovi i sigurnosni propusti, s ciljem zadržavanja stabilnosti i kompatibilnosti s Ubuntuom 8.04 LTS. Novu inačicu možete preuzeti ovdje.

Izašao novi Firefox

Nakon mnoštva problema oko izlaska, Firefox 3 napokon se može skinuti s Mozillinih stranica. Izdavanje nove verzije je djelomično kasnilo zbog poziva na rušenje rekorda i upisivanja u Guinnessovu knjigu rekorda kao prvi softver koji je najviše puta skinut u jednom danu. Ovaj poziv je rezultirao rušenjem i preopterećenjem njihovih servera pa su rijetki uspjeli skinuti svoju kopiju nove verzije.

DORS/CLUC 2008

Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet, Hrvatska udruga Linux korisnika i Središnji državni ured za e-Hrvatsku Vas pozivaju na konferenciju:

DORS/CLUC 2008

Dani otvorenih računarskih sustava / Hrvatska konvencija korisnika Linuxa, 16. do 18. travnja 2008. u kino dvorani Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, istočni ulaz, Ulica grada Vukovara 78.

Procitaj cijelu novost