Pregledavate kategoriju ubuntu

Linux za početnike – tema broja u novom Bugu

U domaćim informatičkim časopisima se vrlo rijetko piše o Linux distribucijama, a i kada takvi tekstovi pronađu svoje mjesto u časopisima, obično ne zauzimaju više od 1 ili 2 stranice. Ipak, u novom izdanju časopisa Bug (broj 243, veljača 2013.) tema broja nosi naziv Linux za početnike – školica za novopečene linuksaše. Na čak 17 stranica Denis Arunović i Matija Gračanin raspisali su se o Linuxu. Naravno, Linux distribucija u centru pozornosti bio je omiljeni nam – Ubuntu :)

Ako se prepoznajete kao novopečeni linuxaš/linuxašica ili se želite prepoznati kao takav, preporučamo da prolistate novi Bug.

Canonical najavio Ubuntu za mobilne telefone

Iz Canonicala, tvrtke iza Ubuntu projekta, danas je stigla najava novog izdanja Ubuntua – za mobilne telefone, odnosno smartphone. Ovo izdanje Ubuntua dijeli dio ideja s ranije najavljenim projektom Ubuntu for Android, gdje se Android smartphone, nakon spajanja s posebnom dock jedinicom, pretvarao u pravo mini računalo s klasičnim Ubuntuom za desktop računala. Procitaj cijelu novost

Spremni za nadogradnju na Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal?

Uz malo zakašnjenje, najavljujemo vam dostupnost novog izdanja Ubuntua – 12.10 Quantal Quetzal. Zasigurno se pitate koje su glavne novosti, stoga nećemo okolišati. Procitaj cijelu novost

Objavljen Ubuntu 12.04.1 LTS

Jučer je objavljen prva “point” inačica najnovijeg dugoročno podržanog izdanja Ubuntua – 12.04.1 LTS. Precise Pangolin je tako unaprijeđen dopunama koje ispravljaju greške i sigurnosne propuste u aplikacijama. Promjena ima podosta, stoga ćemo spomenuti samo nekoliko značajnijih: Procitaj cijelu novost

Ubuntu 12.04 LTS je stigao!

26.4. izašla je posljednja verzija Ubuntua. Riječ je o verziji 12.04 LTS, koja donosi mnoštvo novosti. Između ostalog, ova će verzija biti podržana punih 5 godina, kako na poslužiteljima, tako i na desktop računalima. Osim dorađenog Unity sučelja, ovom verzijom Ubuntu ozbiljno zagriza u Cloud tehnologije. Pogledajte što je sve novoga ili isprobajte uživo!

Thunderbird priča hrvatskim jezikom u 12.04!

Kao što ste mogli pročitati i na stranicama HULK-a, Thunderbird je preveden na Hrvatski jezik. Ono što niste znali, ako ne koristite razvojnu verziju Ubuntua 12.04, je da se prevedeni Thunderbird već nalazi u ovoj verziji Ubuntua. Dakle, u 12.04 ćemo imati prevedene sve glavne aplikacije! Čestitke našem Saši Tekoviću i Mihovilu Staniću koji su zaslužni za ovaj uspjeh.

e-Hrvatska – Ubuntu 11.10 reportaža

e-Hrvatska, popularna emisija o IT tehnologijama, i ovoga je puta popratila InstallFest, koji je nedavno održan u KSET-u povodom izlaska novog Ubuntua, 11.10 Oneiric Ocelot. O novom Ubuntuu raspričao se, glavom i (neobrijanom) bradom, predsjednik udruge Ante Karamatić. Procitaj cijelu novost

Linux InstallFest u Splitu

Udruga SOKPovodom izlaska nove verzije Ubuntua, u subotu, 12. 11. 2011. udruga SOK (sustavi otvorenog kôda) organizira Linux InstallFest.

Ponesite vaše računalo, laptop ili netbook, te isprobajte i/ili instalirajte neku Linux distribuciju. Na raspolaganju vam stoje članovi udruge koji će vas rado savjetovati, pomoći izabrati i instalirati Linux distribuciju koja će zadovoljiti vaše potrebe.

Okupljanje počinje u 18:30 sati u udruzi SOK. Ulaz je slobodan svim ljubiteljima sustava otvorenog kôda i onima koji će to tek postati. Točnu lokaciju udruge SOK možete pronaći na njihovoj web stranici.

Ubuntu 12.04 donosi još dužu podršku

Canonical, tvrtka iza Ubuntu projekta, danas je na svojem blogu objavio kako će desktop izdanje Ubuntua 12.04 stići s još dužom podrškom – ukupnog trajanja od 5 godina. Procitaj cijelu novost

Sedam godina od izlaska prve verzije Ubuntu distribucije u javnost

04.10 – 11.10

Stigao Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot!

Nakon uobičajenog šestomjesečnog razvoja, dočekali smo 15. izdanje Ubuntua, koje nosi oznaku 11.10 Oneiric Ocelot (sanjiv ozelot). Kao i uvijek, nova inačica donosi brojne novosti, kako s vizualne, tako i s tehničke strane. Procitaj cijelu novost

Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

Bliži se i taj dan. Krenulo je odbrojavanje do Ubuntua 11.10 (Oneiric Ocelot).
Više pojedinosti o Ubuntuu 11.10 Oneiric Ocelot


Unie200x113Daily

Ubuntu 9.10 odlazi u mirovinu

Prije gotovo 18 mjeseci, svijetlo dana ugledao je Ubuntu 9.10, Karmic Koala. S obzirom da se ne radi o dugoročno podržanom izdanju (long term support), sigurnosne i kritične zakrpe prestat će se izdavati nakon 29. travnja ove godine.

Svim korisnicima Karmica preporuča se nadogradnja na Ubuntu 10.04 Lucid Lynx – dugoročno podržanog nasljednika Karmica, čija službena podrška traje do travnja 2013. godine za desktop, odnosno do travnja 2015. godine za server izdanje.

Upute za nadogradnju možete pronaći na službenim stranicama pomoći.

Kraj podrške za Ubuntu 9.04

23. listopada ove godine istekao je 18-mjesečni period podrške za Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope). S obzirom da je distribucija sigurnosnih dopuna obustavljena, svim korisnicima Jauntyja preporučamo nadogradnju na Ubuntu 9.10 (Karmic Koala) ili noviji.

Izravna nadogradnja na posljednju inačicu Ubuntua, 10.10 Maverick Meerkat, nije moguća, stoga nadogradnju možete učiniti isključivo postupno, u koracima od starijih prema novijim verzijama.

Linux Installfest u Osijeku

Hrvatska udruga Linux korisnika podružnica Osijek, Elektrotehnički fakultet Osijek i Tera Tehnopolis organiziraju Linux Installfest, release party za najpopularnije Linux distribucije Ubuntu i Fedora te predavanja o slobodnom softveru. Procitaj cijelu novost

Ubuntu 10.10 Install Fest

Riječka podružnica HULKa i Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci pozivaju vas na OpenClass Ubuntu 10.10 Install Fest, u utorak 26.10.2010. u prostoriji 101 na Odjelu za informatiku (gornja zgrada Filozofskog fakulteta u Rijeci, Omladinska 14) s početkom u 13 sati.

Više informacija možete pronaći na ri.linux.hr

Poziv na predavanje “Ubuntu 10.10”

Riječka podružnica HULK-a i Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci pozivaju vas na OpenClass Ubuntu povodom izlaska nove inačice Maverick Meerkat 10.10.

Predavanje će održati Domagoj Margan, student informatike, u srijedu 13.10.2010. u prostoriji 101 na Odjelu za informatiku (gornja zgrada Filozofskog fakulteta u Rijeci, Omladinska 14) s početkom u 16 sati.

Izvor: Riječka podružnica HULK-a

Stigao Ubuntu 10.10!

ubuntulogoNakon šest mjeseci razvoja, testiranja i ispravljanja grešaka, stiglo nam je novo izdanje Ubuntua – 10.10 Maverick Meerkat.

Kratak pregled novosti već smo obradili prije nekoliko dana. Poveznice za preuzimanje novog Ubuntua i njegovih derivata možete pronaći u nastavku: Procitaj cijelu novost

Stiže nam Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

Proširite novost! Postavite i vi odbrojavanje do novog izdanja Ubuntua na svoju web stranicu.

Nova inačica Ubuntua stiže uskoro

Maverick Meerkat ugledao svjetlo (Ubuntu 10.10 Beta)

meerkat_beta

Izašla je beta verzija Ubuntu Maverick Meerkata, odnosno inačica 10.10 Beta.
Od novih stvari koji se nalaze u ovoj inačici, izdvajamo:
– 2.6.35-19.28 kernel baziran na 2.6.35.3 kernelu
– mnogo paketa nadograđenih na nove inačice
– GNOME u verziji 2.31
– poboljšani Software-center

Napominjemo da je ovo beta inačica i da nije još namjenjena tamo gdje potrebna potpuna stabilnost sustava (iako je već sada jako stabilan). Potpunu objavu 10.10 Bete pročitajte na http://www.ubuntu.com/testing/maverick/beta.

Ubuntu 10.10 Beta možete preuzeti ovdje, a kako prijaviti greške pročitajte ovdje.

Sheldon obožava Ubuntu!

Sheldonu Cooperu, protagonistu popularne serije The Big Bang Theory Ubuntu je najdraža Linux-bazirana distribucija! :)

Objavljen 3buntu 10.04 LTS

3buntuU želji da novim Linux korisnicima olakšamo pregled kroz 3 različita “okusa” jedne od najpopularnijih Linux distribucija –  Ubuntua, i olakšamo instalaciju odabrane, osmislili smo ovaj LiveDVD. Glavna karakteristika istog jest da se odabir pokretanja ili instaliranja željene distribucije vrši preko tzv. boot menija, odnosno izbornika pri pokretanju DVD-a. Također, kao pretpostavljeni jezik odabran je hrvatski, kako bi se korisniku odmah olakšalo snalaženje. Procitaj cijelu novost

Izašao je Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

ubuntu-iconNakon šest mjeseci napornog rada, testiranja i ispravljanja grešaka, stigla nam je treća dugoročno podržana inačica Ubuntua – 10.04 Lucid Lynx.

Koje nam novine donosi novi Ubuntu već smo spomenuli ranije, no svejedno ćemo najbitnije sažeti u nekoliko točaka: Procitaj cijelu novost

Linux InstallFest u KSET-u

kset_install_festNa dan izlaska nove inačice jedne od najpopularnijih Linux distribucija u svijetu, Ubuntua 10.04 Lucid Lynx (29. travnja), Računarska sekcija Kluba studenata elektrotehnike i računarstva (KSET), u suradnji s Hrvatskom udrugom Linux korisnika te Udrugom Ubuntu korisnika u Hrvatskoj organizira Linux InstallFest. Posjetitelji će moći instalirati neku distribuciju Linux-a po svom izboru ili preporuci, razmijeniti iskustva, naučiti nešto novo i družiti se.

Pročitajte ostatak vijesti na stranicama KSET-a.

Što nas očekuje u novom Ubuntuu?

Ako niste dio velike zajednice beta testera, već s opravdanjem idete na sigurno i koristite samo provjerene, stabilne inačice Ubuntua, zasigurno vas zanima što Ubuntu 10.04 Lucid Lynx donosi novoga.

Kratak pregled novina koje su stigle uz prvu betu, već smo objavili prije nekoliko tjedana, no u međuvremenu je stigla druga beta, a s njom i još nekoliko novosti koje će mnoge oduševiti za točno 13 dana, kada stiže finalna inačica Lucid Lynxa. Procitaj cijelu novost

Prva beta Ubuntua 10.04 Lucid Lynx

ubuntu_logoUz jedan dan zakašnjenja, zbog ispravljanja kritičnih grešaka u posljednji trenutak, danas je objavljena prva beta nadolazećeg Ubuntua 10.04 Lucid Lynx.

Neke od novina koje donosi prva beta u odnosu na Ubuntu 9.10: Procitaj cijelu novost

3buntu live DVD

3buntu

U želji da novim Linux korisnicima olakšamo pregled kroz 3 različita “okusa” jedne od najpopularnijih Linux distribucija – Ubuntua – i olakšamo instalaciju odabrane, osmislili smo ovaj LiveDVD.
Glavna karakteristika istog jest da se odabir pokretanja ili instaliranja željene distribucije vrši preko tzv. Boot menija, odnosno izbornika pri pokretanju DVD-a.
Također, kao pretpostavljeni jezik odabran je hrvatski, kako bi se korisniku odmah olakšalo snalaženje. Procitaj cijelu novost

Objavljena 4. dopuna Ubuntua 8.04

Hardy Heron

Steve Langasek jučer je objavio dostupnost Ubuntua 8.04.4.

Četvrto izdanje dugoročno podržane inačice Hardy Heron, čija podrška istječe u travnju 2011. za desktop, odnosno 2013. godine za poslužiteljsku verziju, donosi oko 70 dopuna. Nadogradnja na novu inačicu moguća je preuzimanjem paketa iz službenih repozitorija, dok je instalacijske CD-e moguće preuzeti ovdje.

Detaljniji pregled novosti možete pogledati na Ubuntu wikiju.

Josipovićev izborni stožer koristi Ubuntu?

NAPOMENA: Udruga Ubuntu korisnika u Hrvatskoj nije politička organizacija i to nikad neće ni biti, pa se tako ne opredjeljuje za političke opcije, predsjedničke kandidate i sl.

Ipak moramo istaknuti svijetli primjer za koji smo saznali od naših kolega iz HULK-a. Do njih je došla informacija da je cijeli izborni stožer predsjedničkog kandidata Ive Josipovića na Ubuntuu. Nakon što su to saznali nije im preostalo ništa drugo nego upitati izborni stožer za više detalja. Voditelj novih medija odgovorio je na upit da li se u izbornom stožeru predsjedničkog kandidata Ive Josipovića koristi otvoreni kod i Linux:

Procitaj cijelu novost

Ubuntu 9.10 Karmic Koala službeno objavljen!

Došao je i taj dan! Službeno je objavljen Ubuntu 9.10 Karmic Koala!

Ovoga puta Vas nećemo daviti što se sve novoga nalazi u Ubuntuu 9.10 već Vas upućujemo na linkove gdje možete preuzeti svoju kopiju:

Ubuntu 9.10 Karmic Koala Desktop i386
Ubuntu 9.10 Karmic Koala Netbook Remix i386
Kubuntu 9.10 Karmic Koala Desktop i386

Ostale Ubuntu iso slike preuzmite sa: http://hr.releases.ubuntu.com/

Hrvatski Ubuntu Global Jam – nedjelja, 4. listopada

Ubuntu Global JamUbuntu Global Jam, okupljanje članova Ubuntu zajednice diljem svijeta s ciljem poboljšanja novog izdanja omiljene nam Linuxdistribucije, ove će se godine održati i u Hrvatskoj.

Što?

Na Ubuntu Global Jamu testirat ćemo tek objavljeno beta izdanje novog Ubuntua 9.10 Karmic Koala, prijavljivati nove i potvrđivati postojeće bugove, ispravljati greške u prijevodima aplikacija, prevoditi i revidirati nove aplikacije.

Tko, kada i gdje?

Na Global Jam dobrodošli su svi. Okupljanje započinje u 18:00 sati u Multimedijalnom institutu
(net.kulturni klub mama) u Preradovićevoj 18 u Zagrebu. Ukoliko niste u mogućnosti pridružiti nam se uživo, možete posjetiti naš IRC kanal (#ubuntu-hr na poslužitelju irc.freenode.net) te pomoći u testiranju i prevođenju.

Vidimo se!

Ubuntu 9.10 Alpha 4

Izašao je Ubuntu 9.10 Alpha 4!

Dobrodošli u Ubuntu 9.10 Karmic Koala Alpha 4, koji će uskoro postati Ubuntu 9.10. Alpha 4 od novih stvari donosi: GNOME 2.27.4, Empathy zamjenjuje Pidgin, 2.6.31-5.24 kernel baziran na 2.6.31-rc5, ext4 kao predloženi datotečni sustav itd.

Kompletnu listu novosti možete vidjeti na slijedećem linku: http://www.ubuntu.com/testing/karmic/alpha4.

Ovo nije konačna verzija Ubuntua 9.10 i nije spremna za širu javnost. Svi koji žele pomoći oko testiranja, prijavljivanja i popravljanja grešaka, Alpha 4 verziju mogu skinuti ovdje:
http://cdimage.ubuntu.com/releases/karmic/alpha-4/

Promocija Ubuntua u Pančevu

U subotu, 6. lipnja, Ubuntu LoCo Srbije u Pančevu organizira promociju Ubuntu Linux distribucije.
Promocija će se održati u velikoj dvorani skupštine grada na Trgu kralja Petra I 2-4 s početkom u 17:00 sati.

Detalje vezane uz ovaj događaj možete pronaći na forumu Ubuntu LoCo Srbije.

evite

Ubuntu 9.04 je vani!

Ubuntu 9.04

Danas je izašla konačna verzija Ubuntua 9.04 Jaunty Jackalope. Evo linkova od kuda možete preuzeti novi Ubuntu verzije 9.04:

Ubuntu:

Kubuntu:

Ubuntu Netbook Remix:

Ostale verzije potražite ovdje. Preporuka je da koristite priložene torrent linkove kako bi se smanjilo opterećenje na naše servere. Hvala i uživajte u novoj verziji Ubuntua!

Izašao Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope Release Candidate

Ubuntu 9.04 RC (kandidat za finalnu 9.04 verziju) je vani! Nećemo vas zamarati što se sve novo nalazi u ovoj inačici Ubuntua, jer smo o tome pisali za vrijeme alpha verzija, već ćemo vas uputiti na linkove od kuda možete preuzeti RC verziju:

Ubuntu:

Kubuntu:

Xubuntu:

Ostale verzije potražite ovdje.

Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope

Približava se i taj dan!

S novom beta verzijom Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope počelo je i odbrojavanje.

Traži se banner odbrojavanja do novog Ubuntua

jaunty_countdownUkoliko se snalazite s grafičkim alatima, imate inspiraciju i višak slobodnog vremena, pridružite se natječaju izrade bannera (reklame) odbrojavanja do nove inačice Ubuntua – 9.04 Jaunty Jackalope.
Procitaj cijelu novost

Izašao Ubuntu 9.04 – Alpha4

jaunty-jackalope-2

Jučer je izašla nova Alpha verzija Ubuntua 9.04 – Alpha4!

Novosti:

  • X.Org server 1.6
  • 2.6.28-6.17 kernel baziran na 2.6.28.2
  • podrška za ext4 datotečni sustav
  • mnogi paketi nadograđeni na nove verzije

Ext4 datočni sustav je dodan kao opcija pri instalaciji jer ext3 i dalje ostaje kao uobičajeni datotečni sustav na Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope). Od ostalih novosti je još mogućnost da će Ubuntu 9.04 u konačnoj verziji dobiti novi sustav prikaza obavijesti kao što je prikazano u slijedećem flash filmu.

Ovo je alpha verzija i namjenjena je za testiranje. Finalna verzija Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope izlazi 23.4.2009.

Ubuntu 9.04 Alpha4 možete preuzeti na: http://cdimage.ubuntu.com/releases/jaunty/alpha-4/

Džepni Ubuntu priručnik

upgar1Keir Thomas, autor popularnih knjiga Ubuntu Kung Fu i Beginning Ubuntu Linux, objavio je novu knjigu – Ubuntu Pocket Guide and Reference.
Procitaj cijelu novost

Nadograđen Ubuntu Brainstorm

brainstorm-idea-logo

Prije nekoliko dana je postavljena nova verzija Ubuntu Brainstorm web stranica (http://brainstorm.ubuntu.com). Ubuntu Brainstorm je mjesto gdje možete postavljati konstruktivne ideje u vezi Ubuntua i ocjenjivati ideje ostalih članova. Popularne ideje se pregledavaju od strane Ubuntu razvijatelja i imaju utjecaja na razvoj i budućnost Ubuntu distribucije.

Ubuntu Brainstorm radi na principu da se postavljaju kombinacije ideje i rješenja (solutions) ideje. Za razliku od prošle verzije Brainstorma gdje su se ocjenjivale ideje, na novom Brainstormu se isključivo glasa za najbolje rješenje ideje.

Tko može sudjelovati na Brainstormu? Svi! Samo se registrirajte i već danas postavite novu ideju koja će poboljšati Ubuntu!

Prevođenje prioritetnih paketa

Udruga Ubuntu korisnika u Hrvatskoj poziva sve zainteresirane da se pridruže prevođenju najpopularnijih aplikacija u Ubuntuu.

Procitaj cijelu novost

Ubuntu Free Culture Showcase II

Prekjučer je pokrenut drugi Ubuntu Free Culture Showcase – natječaj u kojemu svi zainteresirani mogu svoje umjetničke uratke podijeliti s ostatkom zajednice.
Procitaj cijelu novost

Treći Ubuntu Linux install fest na FER-u

ubuntu icon

Povodom izlaska nove verzije jedne od najpopularnijih distribucija Linuxa, Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex), Računarska sekcija Kluba studenata elektrotehnike i računarstva (KSET) u suradnji s Hrvatskom udrugom linux korisnika (HULK) organizira treći po redu Install fest u KSET-u (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3) u četvrtak, 30. listopada 2008. s početkom u 10 sati.

Procitaj cijelu novost

Kraj podrške za Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

18-mjesečna podrška za Ubuntu 7.04, inačicu poznatiju pod imenom Feisty Fawn, približava se kraju. Od nedjelje, 19. listopada, sigurnosne nadogradnje za spomenutu inačicu više neće biti dostupne .

Svim korisnicima Ubuntua 7.04 se preporuča ažuriranje na najnoviju inačicu 8.04 (Hardy Heron). Da biste to postigli, putem Upravitelja nadogradnji je sustav potrebno ažurirati na inačicu 7.10 (Gutsy Gibbon), a tek potom na inačicu 8.04.

Odbrojavanje do nove Ubuntu verzije

Intrepid Ibex stiže:

Ubuntu Intrepid Ibex Alpha 5

Izašla je Alpha 5 Ubuntu Intrepid Ibexa. Između ostalog uključuje kernel verzije 2.6.27, XOrg 7.4, NetworkManager 0.7 koji od sada ima mogućnost upravljanja PPP, PPPoE i 3G(GSM) veza kao i mogućnost prijave na sustav kao ‘Gost’ korisnik s minimalnim pravima.

Ne preporuča se nadogradnja, jer se sustav još uvijek razvija. No ako želite isprobati Ubuntu 8.10, prije službenog izlaska 30. listopada, slijedite ove upute.

Dell Ubuntu kombinacija stigla je i u Hrvatsku!

Najnoviji Dellov model prijenosnog računala, Dell 500, stigao je i u Hrvatsku. Ono po čemu se razlikuje jest operativni sustav. Novi Dell dolazi s predinstaliranim Ubuntu 7.10 sustavom, a očekuje se dolazak i drugih modela, baziranih na novom Intel Atom procesoru.

Ponudu možete vidjeti kod hrvatskog DELL zastupnika:

http://www.kodeks.hr/dell/notebook.html

Ubuntu Developer Week

Ubuntu Developer Week se održava od 1-5.9 i u to vrijeme možete se pridružiti zanimljivim radionicama koje se održavaju na IRC poslužitelju irc.freenode.org na kanalu #ubuntu-classroom.

O rasporedu radionica, kako se pridružiti, te pravilima pročitajte na https://wiki.ubuntu.com/UbuntuDeveloperWeek

Naučite kako bi mogli podučavati ostale…

Izašao Ubuntu 8.04.1 LTS

Integrirano je ukupno preko 200 nadogradnji, ažuriran instalacijski medij tako da nije potrebno skidati velike nadogradnje nakon instalacije, ispravljeni svi kritičniji bugovi i sigurnosni propusti, s ciljem zadržavanja stabilnosti i kompatibilnosti s Ubuntuom 8.04 LTS. Novu inačicu možete preuzeti ovdje.

Wine 1.0

Danas je, nakon 15 godina razvoja i mnogo beta testiranja, izašla stabilna verzija Winea 1.0!

Wine služi za pokretanje Windows aplikacija na Linuxu i ostalim POSIX kompatibilnim operativnim sustavima. Iako kompatibilnost još nije savršena, prijavljeno je tisuće aplikacija koje rade ispravno. Listu tih aplikacija možete vidjeti na http://appdb.winehq.org.

Na http://www.winehq.org možete saznati više o Wineu dok na adresi http://www.winehq.org/site/download možete skinuti najnoviju verziju.