03. Rujan 2010, 14:55:53 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: pomoc pri odabiru  (Posjeta: 1594 )
krade
Gost
« : 28. Ožujak 2007, 20:34:18 »

kao sto sam rekao trebam pomoc pri odabiru linuxa.
Nikad ga nisam koristio. I sad sam vidio vise verzija (ubuntu, kubuntu i sl...)
I da li je ta verzija odmah na Hrvatskom jeziku?
Da li postoji detaljan vodic kod postupka instaliranja?
Sto da skinem?
Evidentirano
TerrorsChild
Gost
« Odgovor #1 : 28. Ožujak 2007, 22:16:08 »

Hm....Ovo je ubuntu forum tako da se podrazumijeva da koristiš uv+buntu ili kubuntu, ali kako sam koristio i druge distribucije mislim da ti mogu pomoči.

Imaš mnogo kvizova na internetu koji kao određuju "Whats the best Linux distro for you", ali to lemo rješiti na ovaj način... Reci mi za što koristiš računalo i koliko se smatraš naprednim korisnikom. Iz tvog posta mogu zaključiti da se još nisi susreo sa Linuxom (izvinjavam se ako griješim), ali kako rekoh opiši mi za što koristiš računalo i koja ti je razina računalnog znanja pa čemo odabrati distribuciju za tebe.

/* U skladu s nazivom ovog foruma ja preporučujem Ubuntu hehe Sirast*/
Evidentirano
Kepos
Sr. Member

Profil WWW
« Odgovor #2 : 28. Ožujak 2007, 22:29:15 »

Ako si pri ovim verzije mislio na kubuntu/ubuntu/xubuntu, preporucio bih ti ubuntu. Ljepsi je od ostlih :p a ako je pak rijec o slabijem kompjuteru tada uzmi xubuntu(a ako nisi siguran jel ti komp spada u kategoriju slabiji posalji konfiguraciju).
Prilikom postupka instaliranja, pitat ce te carobnjak koji jezik zelis koristit. Koji jezik tamo odaberes tako ce ti i ostat, ma da napominjem, to je kasnije u bilo kojem trenutku moguce bez ikakvih problema i gnjavaze izmjeniti na neki drugi.
Vodic kroz postupka instaliranja mislim da ti nije potreban. Sve je fino jasno i bez kopmliciranja objasnjeno, tako da nebi trebao imati nikakvih problema.

Sto da sikines. Ako si siguran da zelis ubuntu bez da ga prije testiras, onda si skini ovo:
Citat:

a u koliko prethodno zelis vidit ikako to sve izgleda i imat malo vise graficki oblikovanu instalaciju onda skini live cd:
Citat:

eto. ako jos sta trebas pitaj.
Evidentirano

I would love to change the world, but they won't give me the source code.

Google profil
krade
Gost
« Odgovor #3 : 28. Ožujak 2007, 23:03:04 »

Imam Ubuntu 5.10 live verziju, malo sam se igrao, ali to je sve nista...
Imao sam ponudu za posao, mreznog servisera Ubuntu servera + njihove mreze
Idem uskoro na radionicu za Linux mreze i njihovu zastitu.
Svakako sam mislio uzeti Ubuntu,ali ne znam nista o ovim drugima (kubuntu...)
Imam jedno staro racunalo amd 1.3, 380MB, 20GB na kojem bi se igrao s tim,a da ne diram novo. Prozvakao sam Xp,i znam ga napamet.
Ali zelim prije ikakvog pocetka da prikupim dovoljno informacija.
Evidentirano
Kepos
Sr. Member

Profil WWW
« Odgovor #4 : 28. Ožujak 2007, 23:11:24 »

Zaboravi 5.10 i uzmi nesto novije. Barem 6.06 ili ovaj koji sam ti preporuci. Naravno ako je problem doci do toga, mozes se igrat i s voim (na ubuntu.com mozes besplatno narucit cd-e, samo napomena).

Razlka medju verzijama je u desktopima koje koriste.
kubuntu koristi KDE,
ubuntu(default) koristi GNOME, a
xubuntu ti koristi Xfce.

Razlika je u tome sto ovaj zadnji se onako stavlja na slabija racunala, nisam siguran za konfiguraciju, ali mislim na ona sa isod 128 rama. Kubuntu i ubuntu ti idu na racunala sa barem 256 rama al da se to natjerat da radi i na slabijima(ali utjece na brzinu rada).
Sto se tice KDE i GNOME ralizke, nisam pretjreano siguran, pa ako nesto krivo kazem neka me netko ispravi.  Razlika je u ponekim aplikacijama mada vecina njih radi na oba desktopa, po mojim saznanjima KDE se treba malo vise namjestat, ali GNOME je puno ljepsi i kolko sam ja vidio, lakse ces nac pomoc za gnoe. U biti, sve je to na kraju linux i vrte se iste stvari. Probaj u google upisat KDE i GNOME pa ces vidit razlike.
Evidentirano

Google profil
Haso
Gost
« Odgovor #5 : 29. Ožujak 2007, 15:38:35 »

Sto se tice KDE i GNOME ralizke...

Ta je dihotomija (dva konkurentna "desktop managera") rak-rana Linuxa na desktop racunalima.

Osnovica joj je duboko "ispod" sloja koji vidi krajnji korisnik: Gnome je duze vremena u razvoju, i baziran je na GTK razvojnom alatu, programiranje je u (uglavnom) u C-u, cijela je konstrukcija nesto bolje zamisljena, komponente su bolje uskladjene. KDE je baziran na Qt razvojnom alatu, programiranje je (opet uglavnom) C++, izbor aplikacija je nesto veci, GUI prezentacija je izrazito "sarena" (cisti "eye-candy" rokoko). Ubuntu je originalno prihvatio Gnome, tek kasnije i KDE kao alternativu, vjerojatno jer je KDE nesto popularniji medju ostalim distribucijama. Od vodecih distribucija Redhat je Gnome, Suse je KDE.

Kako je Gnome ipak "glavni" desktop manager u Ubuntu, vjerojatno je bolje ostati uz njega, osim ako korisnik nema bas neki dobar i unaprijed  poznati razlog za KDE.

Haso

Evidentirano
Kepos
Sr. Member

Profil WWW
« Odgovor #6 : 29. Ožujak 2007, 16:00:27 »

Haso, hvala na informaciji. Prosvjetlio si me Smješko A vjerujem i pomogo covjeku.
Evidentirano

Google profil
Haso
Gost
« Odgovor #7 : 29. Ožujak 2007, 17:46:55 »

...hvala na informaciji....
Gledajuci gornje, vidim da sam ispustio jednu bitnu stvar:

Ne samo u Ubuntu, nego i u vecini Linux distribucija, moguce je instalirati pod Gnome dtm-om instalirati KDE aplikacije, i obrnuto, i u najvecem broju slucajeva to radi. Ja to ipak izbjegavam iz nekoliko razloga:

Instalacija aplikacije iz "susjednog tabora" obicno povlaci za sobom masu sistemskih komponenti i aplikazija-zavisnika, pa se racunalu puni "sljakom" i povecava se (makar i mala) vjerojatnost da se negdje komponete "potuku", a gledati konstantno dva razlicita "modela" GUI parafenalija dodje (bar meni) kao imati pred sobom i casu vina i casu pive, pa malo iz jedne, malo iz druge: nije nemoguce, ali skodi zelucu.

Haso

Evidentirano
krade
Gost
« Odgovor #8 : 30. Ožujak 2007, 10:54:34 »

Ekipo, jako puno ste mi pomogli, i vec sam naucio nesto  Smješko
Ostajem pri ubuntu gnome. Idem je skidati, pa se javim kad krenem i ako uspjesno zavrsim da se pohvalim Smješko

Thx
Evidentirano
krade
Gost
« Odgovor #9 : 01. Travanj 2007, 19:36:08 »

Pomoc.. skinio sam sa onog linka i dobio rar file, a u njemu nema ISO fila
Sta sam krivo napravio??? File je 6.10 i ima 690MB
Evidentirano
Kepos
Sr. Member

Profil WWW
« Odgovor #10 : 01. Travanj 2007, 20:38:55 »

Ako imas WInRAR onda ti samo izgleda kao rar file, ali nije. Provjeri to.

Jei probao otvoriti u nekom programu za snimanje? Nero, CloneCD, Alcohol,..?
Evidentirano

Google profil
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Theme by FaBMak and n3t0
Ubuntu-hr forum | Powered by SMF 1.1.8. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
© 2007 Canonical Ltd. Ubuntu and Canonical are registered trademarks of Canonical Ltd.
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!