03. Rujan 2010, 14:55:15 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Ubuntu i PCMCI kartice  (Posjeta: 1425 )
Simbad
Newbie
*

« : 31. Ožujak 2007, 11:49:57 »

Pozdrav svim sretnim korisnicima Ubuntu-a!
Moram iskreno priznati da vam zavidim.

Krenuo sam sa Linux-om po drugi put. Prvi put je to bilo prije godinu i kusur kada sam pokusavao instalirati Mandrak-a. Ubrzo sam odustao jer pola hardverije na laptopu nije radilo. Moram naglasiti kako zivim od Web dizajna, te na stolnom racunalu imam XP (licenciran).
Ipak, Ubuntu verzija me zaista odusevila i zelio bih je testirati i rasti uz nju, ali na laptopu (trenutno si ne mogu dopustiti Linux na stolnom racunalu jer sam nedavno kupio licencu za Photoshop i Macromedia Studio Cool i kao sto rekoh zivim od toga (to je glavni razlog) i ne mogu neke situacije prepustiti slucaju (hoce li nesto ili nece raditi... da li ce se i kakvi ce se problemi mozda pojaviti kasnije... vezani uz nekompatibilnost datoteka koje razmjenjujem sa partnerima i sl.).

Stoga svim silama zelim upogoniti Ubuntu na svom laptopu, ali ni to ne ide. Glavni je razlog Internet veza. Ne radi mi zvucna kartica ni CD memory slot, ali to me ne dira. To mi nije toliko bitno. Ali ne radi mi ni PCMCI kartica, niti VIP ima podrzane drivere za nju (radi se o Vodafone Mobile Connect kartici). Dakle, pustimo sad nekompatibilnost dijelova notebook-a (zvucna i SD slot)... bitno mi je da mi radi ta kartica i da u slucajevima kada mi je to potrebno budem mobilan, tj. imam Internet vezu.

Ima li netko kakva iskustva vezano uz to? Ili mozda cak rjesenje problema.

Vec sam nekoliko puta sam sebi obecao da nije vrijedno gnjaviti se Linuxom (ionako imam licencu za sav software s kojim radim na stolnom racunalu), jer nemam ni vremena, ali nesto me vuce i vuce Namigujem

Kad bih rijesio problem sa tom karticom... evo jos jednog (nadam se) zadovoljnog i sretnog korisnika Ubuntu-a.

Hvala unaprijed.
Evidentirano
Haso
Gost
« Odgovor #1 : 31. Ožujak 2007, 16:27:24 »

... i zelio bih je testirati i rasti uz nju, ali na laptopu (trenutno si ne mogu dopustiti Linux na stolnom racunalu jer sam nedavno kupio licencu za Photoshop i Macromedia Studio 8) i kao sto rekoh zivim od toga (to je glavni razlog) i ne mogu neke situacije prepustiti slucaju (hoce li nesto ili nece raditi... da li ce se i kakvi ce se problemi mozda pojaviti kasnije... vezani uz nekompatibilnost datoteka koje razmjenjujem sa partnerima i sl.).
...
Laptopi su sa Linuxom uvijek veci ili mani problem, pa ja prijateljima u slicnoj situaciji savjetujem da natezanje sa laptopima ostave za kasnije, onda kad im Linux bude poznatiji i kad ce im rjesavanje problema ici lakse od ruke, a pocnu (sa Ubuntu recimo...) ovako:

Neka si dobave dodatni (mozda kakav jeftini rabljeni) disk koji mogu fizicki prikljuciti na svoje racunalo (svako novije racunalo ima mogucnosti prikljucka bar 4 disk jedinice, bez obzira da li su IDE illi SATA), i mogucnost da se pri podizanju u BIOSu racunala izabere jedinica sa koje ce se dignuti sistem. I onda fizicki privremeno "otkopcaju" disk na kojem je Windows OS (da se pri instalaciji nedaj Boze ne dogodi nezgoda), instaliraju Linux (Ubuntu u nasem slucaju). Kada je proces gotov, spoje natrag onaj Windows disk i voze dva sustava, "po volji", a sistem koji se podize izabiru ili pri dizanju sistema u BIOSu ili pogodnom intervencijom u konfiguraciji Linux grub "boot loadera" (napredna lekcija). Onda si lijepo na Windows sistem metnu explore2fs aplikaciju (cf., http://www.chrysocome.net/explore2fs) za razmjenu datoteka izmedju dva operativna susteva  (Ubuntu ce Windows particiju prikljuciti "za citanje" bez problema). Dodatna prednost ovakvog aranzmana je i u tome da omogucuje "izolaciju" Widowsa od mreze, ako je to iz ovog ili onog razloga potrebno (najcesce iz razloga sigurnosti): mrezi se pristupa (posta, pregled...) pod Ubuntu-om, a sa Windows aplikacijama se radi u sigurnosti, "iza zaljucanih vrata".

Haso

Evidentirano
Simbad
Newbie
*

« Odgovor #2 : 31. Ožujak 2007, 22:42:02 »

Hvala Haso.
Nije ni to losa ideja. Razmisljao sam o slicnoj opciji, jer imam dva fizicka diska na kompu (iako iz backup razloga), podijeljenih na po dvije particije.
Ipak, nekako mi se cinilo logicnim krenuti s laptopa, jer njega vrlo rijetko koristim (osim kad sam negdje na putu pa treba provjeriti i odgovoriti na koji email), no mozda si u pravu... mozda sam krenuo na krivi nacin.
Bilo kako bilo... Ubuntu mi je postao svojevrsna ljubav, pa cu kad tad pronaci neki nacin (ili ce Ubuntu pronaci nacin Namigujem da se sprijateljimo.

Uz pozdrav,

S.
Evidentirano
ivoks
Hero Member

« Odgovor #3 : 01. Travanj 2007, 21:39:45 »

Pa rade te kartice VIPove bez problema. Ja ju koristim. O kojem se tocno modelu radi, tj. za koje je to brzine?
Evidentirano

Ante Karamatic | 0xD3BDA225
http://www.init.hr
Simbad
Newbie
*

« Odgovor #4 : 02. Travanj 2007, 10:23:20 »

Odlicna vijest Smješko

Moja je model: Vodafone Mobile Connect UMTS+EDGE (s mogucnoscu nadogradnje na HSDPA).
Moram naglasiti kako sam ja totalni pocetnik u Linuxu, pa postoji velika vjerojatnost da sam negdje zakazao, tj. da ne znam to cudo instalirati.
Ja ocekujem da Linux sam prepozna PCMCI port i ost. ali izgleda da cu se morati malo pomuciti.
Od kuda uopce krenuti?
Ivoks, kako instalirati karticu?
Puno hvala unaprijed.
Evidentirano
ivoks
Hero Member

« Odgovor #5 : 02. Travanj 2007, 10:29:59 »

Ukoliko imas Ubuntu 6.06 ili 6.10, moras instalirati nozomi driver. Ukoliko imas 7.04, onda ju samo trebas ustekati u laptop i konfigurirati gnome-ppp. 7.04 izlazi za 2-3 tjedna...

http://www.pharscape.org/
Evidentirano

Ante Karamatic | 0xD3BDA225
http://www.init.hr
Simbad
Newbie
*

« Odgovor #6 : 02. Travanj 2007, 11:59:43 »

Hvala Ivoks!
Izgleda da mi predstoji period intenzivnog ucenja Namigujem
Nije bas da imam vremena, ali morat cu ga nekako pronaci, jer kao sto rekoh... Ubuntu me prilicno vuce, pa bih volio sve posloziti na svoje mjesto.
Hvala jos jednom na vremenu i trudu.
Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Theme by FaBMak and n3t0
Ubuntu-hr forum | Powered by SMF 1.1.8. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
© 2007 Canonical Ltd. Ubuntu and Canonical are registered trademarks of Canonical Ltd.
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!