|
zorangavrilow
Gost
|
 |
« : 31. Ožujak 2007, 13:18:31 » |
|
Postoji li na Ubuntu nešto poput Norton Partition Managera, kako bi mogli naknadno, nakon instalacije, mijenjati veličinu particija pod Linuxom. Probao sam to učiniti prije sa Partition Magicom, ali iako je prepoznao Ubuntu particije i odradio stvar savršeno, samo mi je napravio prazan prostor na disku, tj. izdvojio prostor iz Windows particija, ali ga Linuxom nisam mogao preuzeti i priključiti nekoj od Ubuntu particija. Ono što bi sad htio je da promjenim veličinu prve Ubuntu particije na kojoj više nemam mjesta nauštrb druge particije.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
zvacet
|
 |
« Odgovor #1 : 31. Ožujak 2007, 20:02:08 » |
|
Skini Gparted Live CD.On će napraviti to što želiš.
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: 31. Ožujak 2007, 20:03:44 zvacet »
|
Evidentirano
|
Nema veće religije od istine.
|
|
|
|
Indijanac
Gost
|
 |
« Odgovor #2 : 31. Ožujak 2007, 22:29:05 » |
|
Ne mora da preuzima taj LiveCD, pošto Gparted već dolazi na Ubuntu LiveCD-u. Samo nek podigne Ubuntu LiveCD i nek ide na System > Administration > Gnome partition editor
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
zorangavrilow
Gost
|
 |
« Odgovor #3 : 01. Travanj 2007, 12:40:38 » |
|
Preuzeo sam Gparted, uspješno smanjio jednu, ali nikako da povećam drugu, stvorio sam si 1GB slobodnog prostora, ali kad ga probam pridodati root particiji, on mi uvijek stovri novu pariciju, umjesto da poveća postojeću. Kako nema pridodatih uputstava, prava je gnjavaža; znate li kako da povećam root particiju?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
chaky
|
 |
« Odgovor #4 : 01. Travanj 2007, 14:19:50 » |
|
Pokusaj jednostavnu rasiriti tu drugu particiju (root particiju) na taj 1GB praznog prostora.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
zorangavrilow
Gost
|
 |
« Odgovor #5 : 03. Travanj 2007, 22:07:30 » |
|
Nažalost sve što sam probao nije pomoglo. Čak sam probao stvar urediti i pomoću Paragon Partition Managera, ali neuspješno. Na kraju sam ipak stvar riješio novom instalacijom i preuređenim particijskim postavkama. Ipak puno hvala na pomoći.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
burin
Newbie
|
 |
« Odgovor #6 : 04. Travanj 2007, 11:51:45 » |
|
Možda si trebao izvući image (partimage ili ghost) pa poslije particioniranja ga vratiti da ne podešavaš sve iz početka. Nešto se slično meni dogodilo kad sam imao particiju (koju sam htio proširiti) između dvije druge particije i nije mogla ni tamo ni vamo. Izvukao sam image, poslije vratio i sve je radilo kako spada.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Indijanac
Gost
|
 |
« Odgovor #7 : 04. Travanj 2007, 22:43:15 » |
|
partimage ili ghost
Ma najlakše je da se napravi vlastiti repozitorij preko apt-ftparchive, pa posle samo ubaci CD i uz par klika u Synapticu ponovo instalira sve programe koje je imao. Ako neko hoće da sačuva i sva podešavanja, onda mislim da je dovoljno da se datoteke iz /home iskopiraju na CD i posle samo da se vrate na isto mesto, nakon instalacije.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
n0p
|
 |
« Odgovor #8 : 09. Kolovoz 2007, 00:06:49 » |
|
da bezveze ne otvaram novu temu, tu ću napisati, naime ja sam svojih 160gb podijelio na dve particije, jedna mi je / a druga swap, a sada želim napraviti još jednu particiju od nekih 20giga za wine,,, ova velika particija mi je formatirana na ext3.. probao sam ubaciti livecd od ubuntu-a i napraviti particiju u gpartedu, ali mi je izbacilo nekakav error.. dali mogu na neki drugi način napraviti još jednu particiju,, thx
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
amd64
|
 |
« Odgovor #9 : 10. Kolovoz 2007, 14:23:55 » |
|
Error ti je vjerojatno izbacio zato kaj ti je ta particija mountana ? nis mi drugo ne pada na pamet 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
n0p
|
 |
« Odgovor #10 : 11. Kolovoz 2007, 19:05:36 » |
|
Error ti je vjerojatno izbacio zato kaj ti je ta particija mountana ? nis mi drugo ne pada na pamet  da mountana je, što nesmije biti
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
h00s
|
 |
« Odgovor #11 : 11. Kolovoz 2007, 19:18:51 » |
|
naravno da ne smije biti mountana, to je kao da režeš granu na kojoj stojiš 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
"Warning: Dates in Calendar are closer than they appear."
|
|
|
|
chaky
|
 |
« Odgovor #12 : 11. Kolovoz 2007, 19:56:41 » |
|
Error ti je vjerojatno izbacio zato kaj ti je ta particija mountana ? nis mi drugo ne pada na pamet  da mountana je, što nesmije biti Koristi Live CD od Ubuntua, i iz njega pokreni Gparted. Tada particije na tvome racunalu nece biti mountane.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
n0p
|
 |
« Odgovor #13 : 16. Kolovoz 2007, 15:45:12 » |
|
Error ti je vjerojatno izbacio zato kaj ti je ta particija mountana ? nis mi drugo ne pada na pamet  da mountana je, što nesmije biti Koristi Live CD od Ubuntua, i iz njega pokreni Gparted. Tada particije na tvome racunalu nece biti mountane. pa to sam i napravio, ali isto izbaci error
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
h00s
|
 |
« Odgovor #14 : 16. Kolovoz 2007, 17:41:37 » |
|
Dobro, ali jos uvijek nismo saznali koji je to tocno error. Kada dodje do te greske, zapisi ga i napisi ovdje...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
"Warning: Dates in Calendar are closer than they appear."
|
|
|
|