03. Rujan 2010, 14:55:33 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Particioniranje  (Posjeta: 1712 )
zorangavrilow
Gost
« : 31. Ožujak 2007, 13:18:31 »

Postoji li na Ubuntu nešto poput Norton Partition Managera, kako bi mogli naknadno, nakon instalacije, mijenjati veličinu particija pod Linuxom. Probao sam to učiniti prije sa Partition Magicom, ali iako je prepoznao Ubuntu particije i odradio stvar savršeno, samo mi je napravio prazan prostor na disku, tj. izdvojio prostor iz Windows particija, ali ga Linuxom nisam mogao preuzeti i priključiti nekoj od Ubuntu particija. Ono što bi sad htio je da promjenim veličinu prve Ubuntu particije na kojoj više nemam mjesta nauštrb druge particije.
Evidentirano
zvacet
Sr. Member

« Odgovor #1 : 31. Ožujak 2007, 20:02:08 »

Skini Gparted Live CD.On će napraviti to što želiš.
« Zadnja izmjena: 31. Ožujak 2007, 20:03:44 zvacet » Evidentirano

Nema veće religije od istine.
Indijanac
Gost
« Odgovor #2 : 31. Ožujak 2007, 22:29:05 »

Ne mora da preuzima taj LiveCD, pošto Gparted već dolazi na Ubuntu LiveCD-u.
Samo nek podigne Ubuntu LiveCD i nek ide na System > Administration > Gnome partition editor
Evidentirano
zorangavrilow
Gost
« Odgovor #3 : 01. Travanj 2007, 12:40:38 »

Preuzeo sam Gparted, uspješno smanjio jednu, ali nikako da povećam drugu, stvorio sam si 1GB slobodnog prostora, ali kad ga probam pridodati root particiji, on mi uvijek stovri novu pariciju, umjesto da poveća postojeću. Kako nema pridodatih uputstava, prava je gnjavaža; znate li kako da povećam root particiju?
Evidentirano
chaky
Administrator
Hero Member

« Odgovor #4 : 01. Travanj 2007, 14:19:50 »

Pokusaj jednostavnu rasiriti tu drugu particiju (root particiju) na taj 1GB praznog prostora.
Evidentirano

Nikola Čakelić
ncake@ubuntu-hr.org
Ubuntu Croatian Advocates
chaky @ #ubuntu-hr @ irc.freenode.org
zorangavrilow
Gost
« Odgovor #5 : 03. Travanj 2007, 22:07:30 »

Nažalost sve što sam probao nije pomoglo. Čak sam probao stvar urediti i pomoću Paragon Partition Managera, ali neuspješno. Na kraju sam ipak stvar riješio novom instalacijom i preuređenim particijskim postavkama. Ipak puno hvala na pomoći.
Evidentirano
burin
Newbie
*

« Odgovor #6 : 04. Travanj 2007, 11:51:45 »

Možda si trebao izvući image (partimage ili ghost) pa poslije particioniranja ga vratiti da ne podešavaš sve iz početka. Nešto se slično meni dogodilo kad sam imao particiju (koju sam htio proširiti) između dvije druge particije i nije mogla ni tamo ni vamo. Izvukao sam image, poslije vratio i sve je radilo kako spada.
Evidentirano
Indijanac
Gost
« Odgovor #7 : 04. Travanj 2007, 22:43:15 »

partimage ili ghost

Ma najlakše je da se napravi vlastiti repozitorij preko apt-ftparchive, pa posle samo ubaci CD i uz par klika u Synapticu ponovo instalira sve programe koje je imao.

Ako neko hoće da sačuva i sva podešavanja, onda mislim da je dovoljno da se datoteke iz /home iskopiraju na CD i posle samo da se vrate na isto mesto, nakon instalacije.
Evidentirano
n0p
Jr. Member
**

« Odgovor #8 : 09. Kolovoz 2007, 00:06:49 »

da bezveze ne otvaram novu temu, tu ću napisati, naime ja sam svojih 160gb podijelio na dve particije, jedna mi je / a druga swap, a sada želim napraviti još jednu particiju od nekih 20giga za wine,,, ova velika particija mi je formatirana na ext3.. probao sam ubaciti livecd od ubuntu-a i napraviti particiju u gpartedu, ali mi je izbacilo nekakav error.. dali mogu na neki drugi način napraviti još jednu particiju,, thx
Evidentirano
amd64
Hero Member

Profil WWW
« Odgovor #9 : 10. Kolovoz 2007, 14:23:55 »

Error ti je vjerojatno izbacio zato kaj ti je ta particija mountana ? nis mi drugo ne pada na pamet Smješko
Evidentirano

Long live Ubuntu! I will never come back to KDE!!
Ubuntu Croatian Advocates     "Google čini čuda!"
n0p
Jr. Member
**

« Odgovor #10 : 11. Kolovoz 2007, 19:05:36 »

Error ti je vjerojatno izbacio zato kaj ti je ta particija mountana ? nis mi drugo ne pada na pamet Smješko

da mountana je, što nesmije biti
Evidentirano
h00s
Administrator
Full Member

Profil WWW
« Odgovor #11 : 11. Kolovoz 2007, 19:18:51 »

naravno da ne smije biti mountana, to je kao da režeš granu na kojoj stojiš Smješko
Evidentirano

"Warning: Dates in Calendar are closer than they appear."
chaky
Administrator
Hero Member

« Odgovor #12 : 11. Kolovoz 2007, 19:56:41 »

Koristi Live CD od Ubuntua, i iz njega pokreni Gparted. Tada particije na tvome racunalu nece biti mountane.
Evidentirano

Nikola Čakelić
ncake@ubuntu-hr.org
Ubuntu Croatian Advocates
chaky @ #ubuntu-hr @ irc.freenode.org
n0p
Jr. Member
**

« Odgovor #13 : 16. Kolovoz 2007, 15:45:12 »

Koristi Live CD od Ubuntua, i iz njega pokreni Gparted. Tada particije na tvome racunalu nece biti mountane.

pa to sam i napravio, ali isto izbaci error
Evidentirano
h00s
Administrator
Full Member

Profil WWW
« Odgovor #14 : 16. Kolovoz 2007, 17:41:37 »

Dobro, ali jos uvijek nismo saznali koji je to tocno error.
Kada dodje do te greske, zapisi ga i napisi ovdje...
Evidentirano

"Warning: Dates in Calendar are closer than they appear."
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Theme by FaBMak and n3t0
Ubuntu-hr forum | Powered by SMF 1.1.8. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
© 2007 Canonical Ltd. Ubuntu and Canonical are registered trademarks of Canonical Ltd.
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!