neznam koliko je stara ova tema, ali eto
što ne postoji neki dodatak za ubuntu da se moš logirati kao root preko grafičkog sučelja.. bar mi je tako reko frend, možda nije to ubuntu ali negi drugi linux je..
mada ja mislim da je to bezveze, koji će ti *urac root, kada imaš sudo odnosno gksudo
Kakav dodatak? Mogucnost je jednostavno iskljucena na samom startu, tj. unutar login managera. Uostalom, Ubuntu po defaultu nema lozinku za root korisnika, tako da ga se ne moze niti koristiti. Lozinku je lako postaviti i onda imas root korisnika. Ali sto ce ti? Mogucnost da zaseres sustav vec na samom prvom koraku je veoma velika. Rad kao root na UNIX/Linux sustavima nije isto kao administratorski racun na Windows XP-u.
Recimo, neke druge Linux distribucije su imale posebno dizajniran wallpaper ako se netko od luzera logira kao root u Xe. Wallpaper je bio zarko crvene boje sa dvije bombe par sekundi prije eksplozije.
Na Ubuntu, prvi korisnik koji je kreiran ima admin ovlasti koristenjem vlastite lozinke. To ti je sasvim dovoljno. I ono sto je jos vazno, drzi se svoga $HOME direktorija, tj. /home/tvoj_username/ i nemoj sarati nigdje drugo, barem dok se nesto ne nauci.
Definicija:
Sudo (Super User Do) is a very useful program that allows a system administrator to give certain users the ability to run some (or all) commands as root