03. Rujan 2010, 14:56:14 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: logirati se kao root  (Posjeta: 1785 )
aaaa_bbbb
Gost
« : 19. Travanj 2007, 03:19:16 »

kako da se u ubuntu logiram kao root..jer bih morao promjeniti neke privilegije foldera...pa moram se logirati kao root...ali kako...kad sam instalirao ubuntu nigdje mi nije bilo ponuđeno da upišemo lozinku za roota...tako kad se hoću logirati kao root neznam koja mi je lozinka...
Evidentirano
reauthor
Jr. Member
**

Zbunjen..Totalno

« Odgovor #1 : 19. Travanj 2007, 10:27:18 »

u terminal ukucaj sudo -i pa password...

pogledaj....
man chown,man chgrp,man chmod
Evidentirano

Znanje je jedino blago koje se dijeljenjem množi
chaky
Administrator
Hero Member

« Odgovor #2 : 19. Travanj 2007, 13:56:01 »

kako da se u ubuntu logiram kao root..jer bih morao promjeniti neke privilegije foldera...pa moram se logirati kao root...ali kako...kad sam instalirao ubuntu nigdje mi nije bilo ponuđeno da upišemo lozinku za roota...tako kad se hoću logirati kao root neznam koja mi je lozinka...

Prvi korisnik kojeg si napravio tijekom instalacije, ima root ovlasti koristeci "sudo" naredbu i vlastitu lozinku.
Evidentirano

Nikola Čakelić
ncake@ubuntu-hr.org
Ubuntu Croatian Advocates
chaky @ #ubuntu-hr @ irc.freenode.org
aaaa_bbbb
Gost
« Odgovor #3 : 19. Travanj 2007, 23:16:02 »

zanima me kako pregko grafičkog sustava...ono kad se pokrene ubuntu...sa "welcome screena" da se logiram...kad se logiram sa pravilnim podacima,piše mi da se nije tako moguće logirati iz tog dijela...
Evidentirano
ivoks
Hero Member

« Odgovor #4 : 19. Travanj 2007, 23:20:28 »

UNIX sustavi se tako ne koriste. Ako zelis tako koristiti racunalo, najbolje bi bilo da uzmes sustav na kojem je to normalno - neku verziju Windowsa.
Evidentirano

Ante Karamatic | 0xD3BDA225
http://www.init.hr
aaaa_bbbb
Gost
« Odgovor #5 : 19. Travanj 2007, 23:53:48 »

e ovako...prilikom instalacije conexant modem drivera javilo mi ovako nešto:
"Where is the Linux source build directory that matches your runnig kernet
[/usr/src/Linux]"
neznam što bih tu trebao upisati
Evidentirano
ivoks
Hero Member

« Odgovor #6 : 20. Travanj 2007, 00:02:12 »

moras instalirati linux-headers paket. Dakle:

sudo apt-get install linux-generic linux-headers-generic build-essential
Evidentirano

Ante Karamatic | 0xD3BDA225
http://www.init.hr
n0p
Jr. Member
**

« Odgovor #7 : 27. Srpanj 2007, 00:14:06 »

UNIX sustavi se tako ne koriste. Ako zelis tako koristiti racunalo, najbolje bi bilo da uzmes sustav na kojem je to normalno - neku verziju Windowsa.

neznam koliko je stara ova tema, ali eto

što ne postoji neki dodatak za ubuntu da se moš logirati kao root preko grafičkog sučelja.. bar mi je tako reko frend, možda nije to ubuntu ali negi drugi linux je..
mada ja mislim da je to bezveze, koji će ti *urac root, kada imaš sudo odnosno gksudo
Evidentirano
chaky
Administrator
Hero Member

« Odgovor #8 : 27. Srpanj 2007, 09:16:50 »

neznam koliko je stara ova tema, ali eto

što ne postoji neki dodatak za ubuntu da se moš logirati kao root preko grafičkog sučelja.. bar mi je tako reko frend, možda nije to ubuntu ali negi drugi linux je..
mada ja mislim da je to bezveze, koji će ti *urac root, kada imaš sudo odnosno gksudo

Kakav dodatak? Mogucnost je jednostavno iskljucena na samom startu, tj. unutar login managera. Uostalom, Ubuntu po defaultu nema lozinku za root korisnika, tako da ga se ne moze niti koristiti. Lozinku je lako postaviti i onda imas root korisnika. Ali sto ce ti? Mogucnost da zaseres sustav vec na samom prvom koraku je veoma velika. Rad kao root na UNIX/Linux sustavima nije isto kao administratorski racun na Windows XP-u.

Recimo, neke druge Linux distribucije su imale posebno dizajniran wallpaper ako se netko od luzera logira kao root u Xe. Wallpaper je bio zarko crvene boje sa dvije bombe par sekundi prije eksplozije.

Na Ubuntu, prvi korisnik koji je kreiran ima admin ovlasti koristenjem vlastite lozinke. To ti je sasvim dovoljno. I ono sto je jos vazno, drzi se svoga $HOME direktorija, tj. /home/tvoj_username/ i nemoj sarati nigdje drugo, barem dok se nesto ne nauci.

Definicija:
Sudo (Super User Do) is a very useful program that allows a system administrator to give certain users the ability to run some (or all) commands as root
« Zadnja izmjena: 27. Srpanj 2007, 09:24:10 chaky » Evidentirano

Nikola Čakelić
ncake@ubuntu-hr.org
Ubuntu Croatian Advocates
chaky @ #ubuntu-hr @ irc.freenode.org
Mr_Jokester
Newbie
*

« Odgovor #9 : 10. Listopad 2007, 17:00:15 »

utipkaj samo sudo su komandu u terminal, nakon nje ce te pitati root password i to je to, u root-u si.
Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Theme by FaBMak and n3t0
Ubuntu-hr forum | Powered by SMF 1.1.8. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
© 2007 Canonical Ltd. Ubuntu and Canonical are registered trademarks of Canonical Ltd.
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!