Evo da podijelim iskustvo s drugim korisnicima koji možda razmišljaju staviti ubuntu 9.10 NBR na eeepc. Ja sam svoj uzeo u T-mobile.
Dakle, mislio sam kako ću imati problema pri instalaciji ali na moje iznenađenje sve je prošlo bez ikakvih problema - ali doslovno, ni jedna poteškoća!!! Tražio sam po forumima nek upute, nešto... u smislu da netko opiše što učiniti da ne pođe po zlu - ali ništa nisam našao...Nije mi ni palo na pamet da je sve jednostavno i bez problema da jednostavno nema potrebe opisivati...ali ipak, evo nekih uputa - da pokažem kako sam se neopravdano "bojao" instalacije (da neću moći ući u windowse poslje, da ću formatiranjem nekim krivo nešto...kako će ubuntu podivljat i spalit mi memoriju...

Napravio sam dual boot s windowsima xp home. Evo postupak!
1. Napraviti
back up svega bitnoga, za svaki slučaj (externi hdd ili usb veći...)
2.
Defragmentirati C disk na kojem su windowsi
3.
Napraviti bootabilni usb (ja sam koristio micro SD karticu od 2 GB s adapterom SD) - Potrebno je skinuti Ubuntu 9.10 NBR s ubuntu.com i potreban je ovaj mali programčić:
http://unetbootin.sourceforge.net/ - imaju upute što i kako, ali jednostavno je, izabrati iso image, izabrati usb (provjeriti u windows exploreru jel to F: G: ili koje već slovo)
i to je to - on odradi i eto. Live usb ubuntu!
4.
Napraviti prostor za ubuntu, u programu za particioniranje obrisati d disk i smanjiti C disk na 50 gb (odgristi s kraja diska 20 ak gb) - u programu se to klizačem lako napravi
Besplatan program za reparticioniranje:
http://download.cnet.com/Easeus-Partition-Master-Home-Edition/3000-2248_4-10863346.html Lagan je, jednostavan i intuitivan. Zašto obrisati D disk - zato što je maksimalno moguće imati 4 Primarne particije. A to su C disk, 5gb particija za factory reset na kojoj se nalaze windowsi
(ono kada tipkom F9 vratimo netbook u stanje kao pri kupnji), treća je EFI mala particija od 50-ak mb za boot boost opciju iz biosa. Ukoliko D disk ostane isto Primary nemožemo napraviti više
particiju za ubuntu. Kada smo obrisali D disk i smanjili C disk (75 gb je malo previše za windowse, zar ne?), napravimo D disk pomicanjem lijevoga klizača u desno tako da d disk bude 70-ak gb. Izaberemo opciju Logical (NE primary)
Ono što ostane (25 gb cca) ostavimo tako, unformated! Ja sam ostavio to unformated između c i d diska (da ne bude ubuntu baš na kraju diska) - zato lijevim klizačem u desno, mogao sam i desnim klizačem u lijevo...
S ovim svim opcijama u programu se može igrati, postoji i opcija "korak unazad"- undo. Tek kada smo zadovoljni - APPLAY. Onda se tek primjenjuju promjene, restartira par puta - što već...
5. Restartirati netbook, pritiskati F2 - ući u bios i
isključiti boot boost. Izaći i snimiti promjene.
6. Restartirati ponovo ali ovaj puta
stiskamo ESC da dobijemo izbornik u kojem biramo odakle bootati komp. Izaberemo USB...flash..
7.
Izabrati Default kada bude pitalo - ući ćemo u live ubuntu...tamo izabrati
instalaciju8. Izabarati jezik, regiju - sve obično sam dobro izabere...
9. Kada bude pitao gdje instalirati - izaberemo
Largest continuous free space (onih 25 gb ne formatiranih). Tu će on sam napraviti /swap ...što već.. Za početnike je ok.
10.
Gotovo! Odmah radi wlan, odmah ponudi za jezik nadogradnju - koju povuče s neta. Također mislim da je sam otišao na update manager. nekih 130-ak fajlova mi je nadogradio. Također sam jednostavno i compiz efekte uključio...Samo sam izabrao extra i on napravi što mora - i radi!
Moj dojam je da je brži od windowsa, ljepši daleko daleko...! Sada još moram skužiti kako se montira externi disk naprimjer, spojiti vmc vipnet usb internet i tako neke sitnice!
Također, dobar program je
eee-control koji da bi proradio treba preimenovati u jednoj datoteci nešto - evo gdje sam našao rješenje, post #719, jako jednostavno:
http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=43975&p=29Fn tipke rade nakon instalacije eee-control , i daju se prilagoditi po nahođenju! Tipke za zvuk rade i sa osvjetljenje, i za isključivanje tochpada. Sleep isto radi, jedino mi se čini da Wlan nešto čudno radi - mogao sam ga ugasiti na Fn+F2 ali ne i upaliti...nije bitno, ionako preko eee-control tray ikone radi odlično!
Korisni linkovi su:http://www.jfwhome.com/2009/08/06/perfect-ubuntu-jaunty-on-the-asus-eeepc-1005ha-and-1008ha/http://madweb.org/2009/10/12/ubuntu-9-10-netbook-remix-on-eee-1005ha/Evo, ja sam početnik, pa sam napisao ovo za početnike...jednostavno nema straha od ubuntu! Čak sam jednostavnije instalirao sve od windowsa - zapravo većina vremena dok sam instalirao ubuntu je čekanje, gledanje tv-a uz kavicu...dok on skida update, instalira...i sve gotovo! Sve radi! Ofis ima, igre, mozilla - sve je tu. A što nema, odem u software repozitorij i nađem naziv programa, klik, install i eto ga!
Molio bih iskusnije korisnike također da se uključe, pripomognu, isprave ako sam pogriješio negdje... Eventualno dodaju što je još potrebno napraviti kako bi se ubuntu što bolje osjećao na eeepc 1005ha (T-mobile, nije reklama nego vjerujem kako je široko rasprostranjen).
Evo gdje bi bila dobro došla pomoć:1. Kako mountati externi usb disk (moj je silicon power 320 gb) - nešto mi čudno javlja da nemože montirati kada kliknem mount. Vjerujem kako trebam neki folder napraviti pa tamo nešto...nisam baš shvatio sa stranih foruma... Moram potražiti još ovdje po ubuntu.hr
2. Nakon nadogradnje gnome sučelja sa verzije 14 na ver. 15 u boot izborniku mi je ostalo za izbor verzija 14. (windowsi su tu, factory reset kokad...memory test nešto...). Kako da to maknem? Da ga obrišem samo ili... Ne smeta mi, ali evo - mislio sam kako će automatski biti zamjenjeno. Postoji li (vjerujem da postoji) neki jednostavan editor toga izbornika boot. Tipa određivanje vremena za odluku, nazivi operativnih sustava... Pa da makar maknem ga s popisa... Kada sljedeći puta nadogradim na npr. verziju 16 - imat ću onda 3 verzije nepotrebno...
3. Vipnet VMC usb internet (carnet) - kako ga podesiti. Postavio sam tamo u Network manageru broadband: vip, carnet.vip.hr apn i slično...ali gdje kliknuti da se spoji!? postoji li VMC lite program za upravljanje vezama i sms porukama kao za windowse?
Isto pitanje vrijedi i za T-mobile usb stick koji se dobije u paketu uz 1005H na pretplatu!
4. Ima li neke razlike za običnog korisnika između ubuntu 9.10 i ubuntu 9.10 NBR - znači u korištenju interneta, gledanje filmova, slušanje glazbe, gledanje slika, spajanje mobitela bluetoothom, rad u ofisu...
5. Kako što više produžiti trajanje baterije?