06. Rujan 2010, 14:36:07 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1] 2
  Ispis  
Autor Tema: Eeepc 1005ha i ubuntu?  (Posjeta: 1702 )
mlesic
Newbie
*

« : 19. Studeni 2009, 21:58:37 »

Zanima me je li tko probao instalirati Ubuntu 9.10 Netbook Remix (ili desktop verziju) na eeepc koji se obično može kupiti u T-mobile paketu? Ima li značajnijih bug-ova? Ako ima tko kakvu stranicu za preporučiti...Htio bih staviti dual boot win xp home (koje sam dobio na njemu) i ubuntu. Htio bih prijeći na ubuntu (novi sam u ubuntu svijetu) ali opet neka ostanu windowsi za svaki slučaj ako nekada zatrebaju - ionako sam ih dobio džabe pa eto...

Vjerujem kako bi ubuntu na netbooku daleko bio "veseliji" i bolji izbor od windowsa...

Malo sam googlao i našao da su neki imali problema nagkon wubi instalacije ubuntu-a te nisu mogli ući u windowse kasnije, ili je zapela sama instalacija ubuntu. Opet drugi su naišli na probleme kod prave instalacije (ne wubi) itd...pa bih prvo htio naći neki vodič, korak po korak za dual boot instalaciju...
Evidentirano
zoran89
Jr. Member
**

« Odgovor #1 : 20. Studeni 2009, 02:02:38 »

Evo sa ubuntu.com-a

Asus Eee PC 1005HA

Ubuntu Netbook Remix 9.10 Karmic

- Most of the stuff works fine "out of the box#! Wireless and Wired network cards ready to use! The Intel Atom processor bug seems pretty well fixed.

- Graphics card driver working well also!

- Webcam working fine! Microphone is the only issue to report (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/alsa-driver/+bug/449855)

- Very nice optimization for this device!

znaci ...radi....sve...tako barem kazu....nisam na internatu nasao nista drugo sto bi opovrgnulo službene tvrdnje...
Evidentirano

Želite li znati što je prava sreća ?

Jednostavni How to na linuxu napraviti za 5 minuta :-), a ne uz njega otvoriti jos 10 how to-a i raditi cijelu noc i onda skuziti da ste samo jos pogorsali stanje... :-)

Događa se meni mal mal pa često....
mlesic
Newbie
*

« Odgovor #2 : 20. Studeni 2009, 02:09:37 »

ok, da, tako sam i ja nešto našao po forumima da kao uglavnom sve radi out of box! Nije loše - a što se tiče dual boot-a? Ima li gdje kakav vodič? Našao sam za napraviti bootabilni usb, ali što se tiče same instalacije?
Evidentirano
sale
Administrator
Hero Member

Profil WWW
« Odgovor #3 : 20. Studeni 2009, 02:14:44 »

ok, da, tako sam i ja nešto našao po forumima da kao uglavnom sve radi out of box! Nije loše - a što se tiče dual boot-a? Ima li gdje kakav vodič? Našao sam za napraviti bootabilni usb, ali što se tiče same instalacije?

Instalacija ti je ista kao i kod Ubuntua. Zapravo, Ubuntu netbook remix ti je običan Ubuntu s malo izmijenjenim sučeljem, koje je prilagođeno malom ekranu na netbooku.

Za dualboot ti preporučam da najprije instaliraš Windowse, a tek onda Ubuntu, kako kasnije ne bi trebao isponova instalirati GRUB, kojega Windowsi pregaze prilikom instalacije Namigujem
Evidentirano

§@Ł€: Artificial intelligence is no match for natural stupidity
damien
Newbie
*

« Odgovor #4 : 20. Studeni 2009, 02:46:56 »

Ja sam instalirao Ubuntu 9.04 na dva eee 904HD netbooka, oba puta bez problema. Na jedan sam instalirao netbook remix a na drugi obični Ubuntu - trebaš vidjeti koji ti je interface bolji i korisniji.

Dual boot nisam probao na njima (nema nikakve potrebe za Windowsima na netbooku), ali ne vidim zašto ne bi funkcionirao kao i na bilo kojem drugom računalu (dakle, bez problema  Cerim se).
Ako se odlučiš na dual boot, napravi slobodnog mjesta na disku. Što se tiče particija, najbolje bi ti bilo da, uz NTFS particiju na kojoj je XP, napraviš jednu ext4 za Ubuntu sistem (cca. 10GB), jednu swap (1 ili 2 GB) i još jednu za /home folder (to je kao My Documents u Windowsima).
Evidentirano
mlesic
Newbie
*

« Odgovor #5 : 21. Studeni 2009, 16:00:41 »

Windowse već imam na njemu (koje sam dobio uz njega) tako da mi preostaje još samo "otkinuti" jedno 20 gb za linux. Hoće li biti dovoljno? Ostatak ću ostaviti u NTFS (zajednička particija). Napravio sam za svaki slučaj i kopiju diska (diskova) s Acronis True image home - koliko vidim ima C disk, D disk - dvije particije koje vidim i još neke dvije (hiden) - jedna je mala 50-ak mb a druga je 3 gb mislim...to je valjda za default factory reset, na njoj su vjerovatno windowsi instalacija... E sad jedino neznam kako se to vraća sustav uz pomoć tog backup-a s acronis true image ali nadam se da neće ni trebati.

Koliko traje baterija s ubuntu NBR? Meni battery bar na xp procijeni na 7 sati...recimo da bez problema 6 sati mogu komotno raditi...nema govora o 10,5 sati - možda da ne palim wlan, bt, posve zatamnjen ekran + smanjiti takt procesora, hdd spin down... Vjerujem da bih postigao i preko 11 sati onda... Kakva je situacija s linuxom?
« Zadnja izmjena: 21. Studeni 2009, 17:39:07 mlesic » Evidentirano
mlesic
Newbie
*

« Odgovor #6 : 27. Studeni 2009, 20:48:07 »

Evo da podijelim iskustvo s drugim korisnicima koji možda razmišljaju staviti ubuntu 9.10 NBR na eeepc. Ja sam svoj uzeo u T-mobile.

Dakle, mislio sam kako ću imati problema pri instalaciji ali na moje iznenađenje sve je prošlo bez ikakvih problema - ali doslovno, ni jedna poteškoća!!! Tražio sam po forumima nek upute, nešto... u smislu da netko opiše što učiniti da ne pođe po zlu - ali ništa nisam našao...Nije mi ni palo na pamet da je sve jednostavno i bez problema da jednostavno nema potrebe opisivati...ali ipak, evo nekih uputa - da pokažem kako sam se neopravdano "bojao" instalacije (da neću moći ući u windowse poslje, da ću formatiranjem nekim krivo nešto...kako će ubuntu podivljat i spalit mi memoriju... Smješko

Napravio sam dual boot s windowsima xp home. Evo postupak!

1. Napraviti back up svega bitnoga, za svaki slučaj (externi hdd ili usb veći...)
2. Defragmentirati C disk na kojem su windowsi
3. Napraviti bootabilni usb (ja sam koristio micro SD karticu od 2 GB s adapterom SD) - Potrebno je skinuti Ubuntu 9.10 NBR s ubuntu.com i potreban je ovaj mali programčić: http://unetbootin.sourceforge.net/   - imaju upute što i kako, ali jednostavno je, izabrati iso image, izabrati usb (provjeriti u windows exploreru jel to F: G: ili koje već slovo)
i to je to - on odradi i eto. Live usb ubuntu!
4. Napraviti prostor za ubuntu, u programu za particioniranje obrisati d disk i smanjiti C disk na 50 gb (odgristi s kraja diska 20 ak gb) - u programu se to klizačem lako napravi
   Besplatan program za reparticioniranje: http://download.cnet.com/Easeus-Partition-Master-Home-Edition/3000-2248_4-10863346.html
   Lagan je, jednostavan i intuitivan. Zašto obrisati D disk - zato što je maksimalno moguće imati 4 Primarne particije. A to su C disk, 5gb particija za factory reset na kojoj se nalaze windowsi
   (ono kada tipkom F9 vratimo netbook u stanje kao pri kupnji), treća je EFI mala particija od 50-ak mb za boot boost opciju iz biosa. Ukoliko D disk ostane isto Primary nemožemo napraviti više
   particiju za ubuntu. Kada smo obrisali D disk i smanjili C disk (75 gb je malo previše za windowse, zar ne?), napravimo D disk pomicanjem lijevoga klizača u desno tako da d disk bude 70-ak gb. Izaberemo opciju Logical (NE primary)
   Ono što ostane (25 gb cca) ostavimo tako, unformated! Ja sam ostavio to unformated između c i d diska (da ne bude ubuntu baš na kraju diska) - zato lijevim klizačem u desno, mogao sam i desnim klizačem u lijevo...

S ovim svim opcijama u programu se može igrati, postoji i opcija "korak unazad"- undo. Tek kada smo zadovoljni - APPLAY. Onda se tek primjenjuju promjene, restartira par puta - što već...
5. Restartirati netbook, pritiskati F2 - ući u bios i isključiti boot boost. Izaći i snimiti promjene.
6. Restartirati ponovo ali ovaj puta stiskamo ESC da dobijemo izbornik u kojem biramo odakle bootati komp. Izaberemo USB...flash..
7. Izabrati Default kada bude pitalo - ući ćemo u live ubuntu...tamo izabrati instalaciju
8. Izabarati jezik, regiju - sve obično sam dobro izabere...
9. Kada bude pitao gdje instalirati - izaberemo Largest continuous free space (onih 25 gb ne formatiranih). Tu će on sam napraviti /swap ...što već.. Za početnike je ok.
10. Gotovo! Odmah radi wlan, odmah ponudi za jezik nadogradnju - koju povuče s neta. Također mislim da je sam otišao na update manager. nekih 130-ak fajlova mi je nadogradio. Također sam jednostavno i compiz efekte uključio...Samo sam izabrao extra i on napravi što mora - i radi!

Moj dojam je da je brži od windowsa, ljepši daleko daleko...! Sada još moram skužiti kako se montira externi disk naprimjer, spojiti vmc vipnet usb internet i tako neke sitnice!

Također, dobar program je eee-control koji da bi proradio treba preimenovati u jednoj datoteci nešto - evo gdje sam našao rješenje, post #719, jako jednostavno:  http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=43975&p=29

Fn tipke rade nakon instalacije eee-control , i daju se prilagoditi po nahođenju! Tipke za zvuk rade i sa osvjetljenje, i za isključivanje tochpada. Sleep isto radi, jedino mi se čini da Wlan nešto čudno radi - mogao sam ga ugasiti na Fn+F2 ali ne i upaliti...nije bitno, ionako preko eee-control tray ikone radi odlično!

Korisni linkovi su:

http://www.jfwhome.com/2009/08/06/perfect-ubuntu-jaunty-on-the-asus-eeepc-1005ha-and-1008ha/
http://madweb.org/2009/10/12/ubuntu-9-10-netbook-remix-on-eee-1005ha/

Evo, ja sam početnik, pa sam napisao ovo za početnike...jednostavno nema straha od ubuntu! Čak sam jednostavnije instalirao sve od windowsa - zapravo većina vremena dok sam instalirao ubuntu je čekanje, gledanje tv-a uz kavicu...dok on skida update, instalira...i sve gotovo! Sve radi! Ofis ima, igre, mozilla - sve je tu. A što nema, odem u software repozitorij i nađem naziv programa, klik, install i eto ga!

Molio bih iskusnije korisnike također da se uključe, pripomognu, isprave ako sam pogriješio negdje... Eventualno dodaju što je još potrebno napraviti kako bi se ubuntu što bolje osjećao na eeepc 1005ha (T-mobile, nije reklama nego vjerujem kako je široko rasprostranjen).

Evo gdje bi bila dobro došla pomoć:

1. Kako mountati externi usb disk (moj je silicon power 320 gb) - nešto mi čudno javlja da nemože montirati kada kliknem mount. Vjerujem kako trebam neki folder napraviti pa tamo nešto...nisam baš shvatio sa stranih foruma... Moram potražiti još ovdje po ubuntu.hr

2. Nakon nadogradnje gnome sučelja sa verzije 14 na ver. 15 u boot izborniku mi je ostalo za izbor verzija 14. (windowsi su tu, factory reset kokad...memory test nešto...). Kako da to maknem? Da ga obrišem samo ili... Ne smeta mi, ali evo - mislio sam kako će automatski biti zamjenjeno. Postoji li (vjerujem da postoji) neki jednostavan  editor toga izbornika boot. Tipa određivanje vremena za odluku, nazivi operativnih sustava... Pa da makar maknem ga s popisa... Kada sljedeći puta nadogradim na npr. verziju 16 - imat ću onda 3 verzije nepotrebno...

3. Vipnet VMC usb internet (carnet) - kako ga podesiti. Postavio sam tamo u Network manageru broadband: vip, carnet.vip.hr apn i slično...ali gdje kliknuti da se spoji!? postoji li VMC lite program za upravljanje vezama i sms porukama kao za windowse?
Isto pitanje vrijedi i za T-mobile usb stick koji se dobije u paketu uz 1005H na pretplatu!

4. Ima li neke razlike za običnog korisnika između ubuntu 9.10 i ubuntu 9.10 NBR - znači u korištenju interneta, gledanje filmova, slušanje glazbe, gledanje slika, spajanje mobitela bluetoothom, rad u ofisu...

5. Kako što više produžiti trajanje baterije?
« Zadnja izmjena: 27. Studeni 2009, 21:22:25 mlesic » Evidentirano
damien
Newbie
*

« Odgovor #7 : 28. Studeni 2009, 23:53:05 »

Evo gdje bi bila dobro došla pomoć:

1. Kako mountati externi usb disk (moj je silicon power 320 gb) - nešto mi čudno javlja da nemože montirati kada kliknem mount. Vjerujem kako trebam neki folder napraviti pa tamo nešto...nisam baš shvatio sa stranih foruma... Moram potražiti još ovdje po ubuntu.hr

2. Nakon nadogradnje gnome sučelja sa verzije 14 na ver. 15 u boot izborniku mi je ostalo za izbor verzija 14. (windowsi su tu, factory reset kokad...memory test nešto...). Kako da to maknem? Da ga obrišem samo ili... Ne smeta mi, ali evo - mislio sam kako će automatski biti zamjenjeno. Postoji li (vjerujem da postoji) neki jednostavan  editor toga izbornika boot. Tipa određivanje vremena za odluku, nazivi operativnih sustava... Pa da makar maknem ga s popisa... Kada sljedeći puta nadogradim na npr. verziju 16 - imat ću onda 3 verzije nepotrebno...

3. Vipnet VMC usb internet (carnet) - kako ga podesiti. Postavio sam tamo u Network manageru broadband: vip, carnet.vip.hr apn i slično...ali gdje kliknuti da se spoji!? postoji li VMC lite program za upravljanje vezama i sms porukama kao za windowse?
Isto pitanje vrijedi i za T-mobile usb stick koji se dobije u paketu uz 1005H na pretplatu!

4. Ima li neke razlike za običnog korisnika između ubuntu 9.10 i ubuntu 9.10 NBR - znači u korištenju interneta, gledanje filmova, slušanje glazbe, gledanje slika, spajanje mobitela bluetoothom, rad u ofisu...

5. Kako što više produžiti trajanje baterije?

1. Uštekaš ga i radi. Tako to inače ide, ne treba ništa posebno mount-ati (sam se montira). Ne pojavi ti se ikona na desktopu niti folder u file manageru?

2. to nije gnome sučelje nego linux kernel (recimo nešto kao DOS u Windowsima). Ne postoji jednostavni editor tog izbornika i bolje je ne dirati. Bez obzira na to, možeš se riješiti starog kernela u Synaptic Package Manager - u Installed nađeš linux-headers-BROJ, linux-headers-BROJ-generic i linux-image-BROJ-generic, označiš one sa brojem 14, klikneš desnim na jedan od njih i odabereš "Mark for complete removal". Klikneš apply i to je to.

4. Nema nikakve razlike, jedina razlika je interface (sučelje)

5. Isključi efekte (Appearance->Visual effects), smanji svjetlinu (brightness) monitora, isključi Wireless, probaj Powertop program, koristi Suspend, automatsko gašenje monitora i slične power opcije.
Evidentirano
mlesic
Newbie
*

« Odgovor #8 : 29. Studeni 2009, 03:05:38 »

Ok, hvala.

Pokušao sam tako da ga samo uštekam, ali kada kliknem da se otvori - javi grešku! Pojavi mi se među diskovima - kraj c i d diska koji su NTFS - i njih automatski kada kliknem montira. Usb recimo od 8 GB mi automatski radi (kliknem - on se otvori). VMC vodafone usb od vipa također vidi i otvara - vidim njegov disk na kojemu je vmc_lite.exe!
Ima li veze veličina diska? Možda ga zato ne može montirati? Pokušat ću još štogod pa ćemo vidjeti...

Još jedno pitanje: Kako se isključi traženje šifre? Svako malo me traži šifru moju...ima li potrebe za šifrom uopće? Mislim, naravno da što se tiče sigurnosti najbolje da svako malo za sve moram unositi šifru i to neku kobasicu od 20 znakova...ali je ne praktično. A opet da stavim nešto tipa 5 petica - ni to nema smisla, lako se probije, tj. šta će mi takva šifra - kao da će zaštititi nešto!
Evidentirano
damien
Newbie
*

« Odgovor #9 : 29. Studeni 2009, 04:54:16 »

Još jedno pitanje: Kako se isključi traženje šifre? Svako malo me traži šifru moju...ima li potrebe za šifrom uopće? Mislim, naravno da što se tiče sigurnosti najbolje da svako malo za sve moram unositi šifru i to neku kobasicu od 20 znakova...ali je ne praktično. A opet da stavim nešto tipa 5 petica - ni to nema smisla, lako se probije, tj. šta će mi takva šifra - kao da će zaštititi nešto!

Ne isključuje se. Zapravo, postoje 2 šifre u Ubuntu-u - jedna korisnička i jedna "keychain". Ta keychain je praktički "one ring to rule them all", znači da moraš samo jednu šifru zapamtit umjesto 10 (npr. za različite wireless mreže). Ta bi ti šifra zapravo trebala olakšavati stvari Smješko
Druga, korisnička, je sigurnosna. S jedne strane štiti kompjuter od stranih napada (virusi, trojanci, ukradeni kompjuter, mama čačka po history-ju  Cerim se Šokiran), a s druge štiti kompjuter od korisnika. Kad god upisuješ šifru, znači da ti komp govori da radiš potencijalno opasnu radnju i da pripaziš malo.
Instalacija, deinstalacija, formatiranje diska, diranje sistemskih fajlova - dobro je da postoji jedno dodatno upozorenje prije svih tih stvari.

Tako da ima i te kako potrebe za tom drugom šifrom. Ova keychain se još i može isključit (promijeniš je na prazno) bez nekih velikih problema, a možeš je stavit i da bude jednostavnija od korisničke. Sistemsku isključit je no-no  Namigujem

Inače, da si prilikom instalacije Ubuntu-a mount-ao windows particije (npr. na /windows), bile bi ti stalno montirane i ne bi morao upisivati šifru za njih svaki put...

E da, na System-Administration-Authorization imaš opciju da za nekog korisnika (tebe) neke opcije ne traže šifru.
Evidentirano
sale
Administrator
Hero Member

Profil WWW
« Odgovor #10 : 29. Studeni 2009, 15:20:16 »

Ne isključuje se. Zapravo, postoje 2 šifre u Ubuntu-u - jedna korisnička i jedna "keychain". Ta keychain je praktički "one ring to rule them all", znači da moraš samo jednu šifru zapamtit umjesto 10 (npr. za različite wireless mreže). Ta bi ti šifra zapravo trebala olakšavati stvari Smješko
Druga, korisnička, je sigurnosna. S jedne strane štiti kompjuter od stranih napada (virusi, trojanci, ukradeni kompjuter, mama čačka po history-ju  Cerim se Šokiran), a s druge štiti kompjuter od korisnika. Kad god upisuješ šifru, znači da ti komp govori da radiš potencijalno opasnu radnju i da pripaziš malo.
Instalacija, deinstalacija, formatiranje diska, diranje sistemskih fajlova - dobro je da postoji jedno dodatno upozorenje prije svih tih stvari.

Tako da ima i te kako potrebe za tom drugom šifrom. Ova keychain se još i može isključit (promijeniš je na prazno) bez nekih velikih problema, a možeš je stavit i da bude jednostavnija od korisničke. Sistemsku isključit je no-no  Namigujem

Ispravak:

nije keychain već keyring Smješko Lozinka keyringa je, kao i korisnička, također sigurnosna, jer ne postoji samo za ukras.

Korisnička lozinka štiti od virusa, trojanaca, ukradenog kompjutera i mame da ti ne čita history? Ne bih rekao Smješko Virusa i trojanaca u cijeloj ovoj priči nema. A svatko tko ima fizički pristup računalu tu lozinku, na defaultnoj instalaciji Ubuntua, može zaobići bez pretjeranog informatičkog znanja za svega par sekundi Namigujem

Inače, da si prilikom instalacije Ubuntu-a mount-ao windows particije (npr. na /windows), bile bi ti stalno montirane i ne bi morao upisivati šifru za njih svaki put...

E da, na System-Administration-Authorization imaš opciju da za nekog korisnika (tebe) neke opcije ne traže šifru.

Ovaj problem može riješiti na vrlo jednostavan način, dodavanjem tih particija u fstab - CLICK Namigujem
Evidentirano

§@Ł€: Artificial intelligence is no match for natural stupidity
mlesic
Newbie
*

« Odgovor #11 : 30. Studeni 2009, 02:33:13 »

Evo da sam odgovorim na svoje 3.pitanje u vezi VMC vip interneta:
Proradio je!
Postavio sam u Network Connections, Mobile Broadband:
Dodati novu vezu,
Number (bilo je napisano) *99#
Username: carnet username (mail)
passoword: carnetov
APN: carnet.vip.hr
PPP settings: Configure methods...kvačicu samo na PAP

Jedino što sam otišao na ono Eject,unmount na My disc (od usb uređaja) pa ga je onda vidio kao mobile broadband uređaj! Dotad je govorilo kako nema uređaja...valjda ga to unmount resetira, osvježi...neznam! Čekao sam koju minutu i ništa (nakon što samo uštekam)...tako da je unmount pomoglo.

Sljedeći je za postaviti T-mobile uređaj - sada to je pitanje samo dal ću postaviti dobro postavke za spajanje od T-mobile...

Što se tiče Externog diska:
I dalje kaže "Nije moguće montirati 320GB Extended"; Message did not receive a reply (timeout by message bus)
i naravno onaj prometni znak "krivi smjer"...

Skinuo sam program storage device manager i s njime sam uspio montirati disk u /media/sdb5 .
Ali nevidim dok mi je uštekan prijenosni disk ostele diskove c i d (windowsi i druga ntfs particija za arhiv) - vidim ih u storage manageru kao sda1-7 (svi su tu)

Ili možda još bolji program mount manager - daje dosta opcija i intuitivan je!

Bitno da imam pristup disku!

P.S. Uredio sa fsedit daoteku i dodao jednostavno za c i d disk, kao i za externi hdd - sve radi. U onome meniju kao za nbr gdje imam diskovi mi lijepo prikaže diskove c i d....samo čim uštekam externi disk - ovi diskovi nestanu (i iz datotečnog stabla) i ne vidim ih više. Naravno kada odem u /media imam pristup svemu. Sve radi - osim što sada neznam kako napraviti unmount? Jeli gašenje računala podrazumijeva da će se diskovi unmountat? Naravno, znam ručno sa sudo umount /media ali nema lijepo da klikom unmountam...

« Zadnja izmjena: 30. Studeni 2009, 05:39:44 mlesic » Evidentirano
mlesic
Newbie
*

« Odgovor #12 : 01. Prosinac 2009, 17:46:49 »

U vezi externog diska:

Dodao sam u /etc/fstab C,D disk i externi disk (naveo sam ih po UUID), defaults opcija. C i D uredno rade, dok je eksterni čudan - kada ga uključim montira se u mapu koju sam stavio ali nestanu iz onoga stabla i c i d i externi... Igrao sam se malo s tim postavkama - čak je u jednom trenu sve radilo, Znači vidio je sve i u stablu i radilo je unmount...Pa je prestalo radit. Pa je vidio sve duplo (2 c diska s raznim nazivima "Windows XP" i samo XP Sada javlja nešto u vezi ntfs-3g da jedino kao root mogu unmount/mount...
Uglavnom, napravio sam u textualnoj datoteci naredbu "sudo mount /media/320GB/" isto tako i umount tako da kada odbije poslušnost mountanja/unmountanja samo pokrenem taj fajl u terminalu. Radi za sve diskove! Jedino mi pri pokretanju sada javlja sitnim slovima pri dnu ekrana da montira diskove pa nemože naći taj externi disk, ali to brzo preskoči i ide dalje...

Zanima me što je kod ostalih forumaša u fstab fajlu? Jel koristite defaults postavku ili users, user što već ima...meni s time nije nešto bolje bilo...

T-mobile stick i Vipme Carnet internet rade bez problema!
Za T-mobile sam odabrao hrvatsku, T-mobile, i samo sam ručno upisao APN: web.htgprs -jedino je trebalo restartirati komp. Kada uključim stick u komp treba samo unmountat Storage device koji vidi (ona instalacija sa samog sticka) i onda prepozna modem i može se spojiti.

Pitanje: Postoji li kakav brojač Mobile Broadband prometa?
« Zadnja izmjena: 01. Prosinac 2009, 17:54:07 mlesic » Evidentirano
mlesic
Newbie
*

« Odgovor #13 : 01. Prosinac 2009, 22:24:38 »

Mikrofon koji ne radi na 1005ha - sada radi! Evo gdje sam našao:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/alsa-driver/+bug/449855
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1339409
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1339409&page=2

Ukratko:
sudo apt-get install pulseaudio paman pavumeter
sudo apt-get install linux-backports-modules-alsa-karmic-generic

Nakon druge naredbe u terminalu i restarta je proradilo! Eventualno se treba malo poigrati postavkama...

Ukoliko vam se desi ovo: "dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem" kada pokušate preko terminala skinuti (a nešto mi nije htio ni software centar - stajao je samo na O posto...

Potrebno je napraviti ovo: sudo dpkg --configure -a
https://answers.launchpad.net/ubuntu/+source/dpkg/+question/13177

Bio sam prekinuo skidanje preko software centra - valjda mi je zato se poremetio...
Evidentirano
PunoIme
Full Member

« Odgovor #14 : 02. Prosinac 2009, 00:52:31 »

A svatko tko ima fizički pristup računalu tu lozinku, na defaultnoj instalaciji Ubuntua, može zaobići bez pretjeranog informatičkog znanja za svega par sekundi Namigujem

Kako ? Jel možeš objasnitim ja baš i nisam neki informatičar  Neodlučan
Evidentirano
 Str: [1] 2
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Theme by FaBMak and n3t0
Ubuntu-hr forum | Powered by SMF 1.1.8. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
© 2007 Canonical Ltd. Ubuntu and Canonical are registered trademarks of Canonical Ltd.
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!