compiz 3d windowsi ne rade

Compiz Fusion, Awn, Screenlets, itd...

compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la barbaluka » 19 sij 2015, 13:07

Pozdrav ljudi. Problem: ne rade mi 3d windowsi.Laptop je acer aspire v5 531,grafička je Intel® Sandybridge Mobile x86/MMX/SSE2, ubuntu 14.04.Dosad sam omogućio kocku/sferu/cilindar i to je sve o.k.No kad uključim 3d wind. i uključim neku aplikaciju, i dalje je "zalijepljena" za npr. kocku, dakle prozor nije "odmaknut" od kocke, tj. nije 3d.Najgore je što kad zavrtiš, sve se razlomi pa i zacrni ekran.Mogao bi ga doduše ostaviti bez 3d, ali zna netko što bi moglo biti?
barbaluka
Newbie
Newbie
 
Postovi: 26
Pridružen/a: 18 pro 2014, 11:08
OS: ubuntu 12.04

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la Max-Bunker » 20 sij 2015, 21:16

Jesi probao sa objema verzijama drajvera grafičkih ?
Avatar
Max-Bunker
Full Member
Full Member
 
Postovi: 123
Pridružen/a: 21 ruj 2014, 15:34
OS: Mint 18 cinnamon

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la barbaluka » 21 sij 2015, 09:01

Zar ima dvije verzije drajvera? Kako da uključim jednu tj. drugu? (Nisam nikad dirao po drajverima, a sustav mi je instalirao drugi.)
barbaluka
Newbie
Newbie
 
Postovi: 26
Pridružen/a: 18 pro 2014, 11:08
OS: ubuntu 12.04

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la Max-Bunker » 21 sij 2015, 20:37

Sa linux inatalacijom defaultno dođe open drajver, znači linuxov. Osim njih imaš i drajvere koje su proizveli proizvodači grafičkih kartice, i onda su upakirani u linuxu prihvatljiv oblik. U postavkama update managera, najdesnija kartica ti nudi te proizvođačeve.. Neznam hoce li ti pomoći, ali vidi općenito kako komp radi na obje vrste drajvera. Provjeri tada performanse i grijanje cpu i vga .
Avatar
Max-Bunker
Full Member
Full Member
 
Postovi: 123
Pridružen/a: 21 ruj 2014, 15:34
OS: Mint 18 cinnamon

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la Bertone » 21 sij 2015, 21:08

@barbaluka, ako trebaš instalirati Intelove drivere:

> odi na ovu stranicu i odaberi prvi ili treći link u sekciji downloads (to biraš u ovisnosti da li imaš 23 ili 64 bitni OS)
> nakon toga ti se otvori upit da li želiš to otvoriti pomoću USC ili spremiti na komp (izaberi USC)
> nakon 10-ak sekundi u USC-u će ti se ponuditi instalacija Intel graphic installera (IGI), klikni i sčekaj sa se instalira
> nakon što napiše da je instalirano, ugasi USC i klkni na dash i počni pisati "inte***" i pojaviti će ti se IGI te ga pokreni
> prati što ti piše i za 2-3 minute imaš instalirane Intelove drivere te možeš vidjeti sve promjene koje je IGI napravio
> restartaj komp

@Max
Update manager mu neće ponuditi Intelove drivere.
Avatar
Bertone
Hero Member
Hero Member
 
Postovi: 776
Pridružen/a: 07 stu 2011, 17:29
Lokacija: Zagreb
OS: svašta

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la Max-Bunker » 21 sij 2015, 21:18

A nisam detaljno pratio temu pa nisam ni znao da ima intelicu...
Avatar
Max-Bunker
Full Member
Full Member
 
Postovi: 123
Pridružen/a: 21 ruj 2014, 15:34
OS: Mint 18 cinnamon

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la barbaluka » 22 sij 2015, 09:34

Max, u software a. updates doista nema vlasničkih drajvera u ponudi.Bertone opisao si postupak nema greške, no postoji li mogućnost da se prilikom instalacije tih novih drajvera prebrišu postojeći, pa da mi slomi sustav? (Evo odakle strah: prije par sedmica instalirao sam paket xserver-xorg-core (što je bio depandancie za xserver-xorg-input-joystick,jer sam htio koristiti joystick kao miš,nevažno za ovu temu) prebrisao mi je neke drajvere,i slomio ubuntu 12.04,tako sam i prešao na 14.04)
barbaluka
Newbie
Newbie
 
Postovi: 26
Pridružen/a: 18 pro 2014, 11:08
OS: ubuntu 12.04

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la Bertone » 22 sij 2015, 10:53

Do sad sam barem 10-ak puta na gore opisani način instalirao Intelove drivere (distribucije bazirane na 12.04 i 14.04, znači ne isključivo Ubuntu) na hardver sa Intel grafikom od GMA do HD 4000 (kakvu imaš i ti) i samo jednom sam imao problema da mi nije od prve prošla instalacija no taj put sam imao problema sa učestalim pucanjem veze na internet tako da ikoliko imaš kompatibilan hardver (a imaš) nemaš kaj strgati jer je proces automatiziran.

Ne kažem da će instalacija Intelovih drivera zasigurno riješiti problem koji imaš sa Compizom/3D efektima, ali će ti sigurno grafika u procesoru bolje raditi, procesor će biti mrvu hladniji i dobiti ćeš malo na autonomiji kada si na bateriji.

Oko 3D efekata, kocki, sfera, maglica i kojekakvih eye candy stvarčica ti ionako ne mogu pomoći jer se time nikad nisam bavio jer me nije zanimalo ;)
Avatar
Bertone
Hero Member
Hero Member
 
Postovi: 776
Pridružen/a: 07 stu 2011, 17:29
Lokacija: Zagreb
OS: svašta

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la Max-Bunker » 22 sij 2015, 12:15

barbaluka je napisao/la: no postoji li mogućnost da se prilikom instalacije tih novih drajvera prebrišu postojeći, pa da mi slomi sustav?)


Operativni sustavi su daleko od savršenstva i općenito vrlo lako ih je potrgati i narušiti stabilnost. Svaki update, ili instaliranje novih softvera može narušiti stabilnost ili ga pak dovesti u neupotrebljivo stanje. Stotine i stotine puta mi se to dogodilo na raznim operativnim sustavima, i na to nije nijedan imun.

Osobno, koristim dve metode protiv takvog scenarija : nikad ne trčim odmah instalirati nove nadogradnje, već pričekam koji dan i dobro pregledam službene forume i stranice u traganju za vijestima o mogućim problemima nakon nadogradnje. Isto tako, moje važne korisničke podatke imam backupirane na dva vanjska odvojena izvora , a i uvjek napravim image sistemskih particija za slučaj da ipak nekaj jako krene u krivom smjeru....
Avatar
Max-Bunker
Full Member
Full Member
 
Postovi: 123
Pridružen/a: 21 ruj 2014, 15:34
OS: Mint 18 cinnamon

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la barbaluka » 22 sij 2015, 12:51

Nažalost, dogodilo se kako si rekao tj. kako sam sumnjao:prvo instalacija je gdebijem a ne ub. soft. centrom.Sad mi se , dok se sustav pali tj. podiže, prvo pojave 2 reda teksta: nešto sa : pipe a fifo...?
Kad uključim 3d windows preko terminala izbaci mi:/usr/bin/ccsm:135: GtkWarning: IA__gdk_window_get_events: assertion 'GDK_IS_WINDOW (window)' failed?
Kaže da je ubuntu otkrio unutrašnju grešku? A grafika je sa 3d win. još lošija nego prije.Kako da se vratim na staro,ustv. najgore mi je što se pojavljuje greška na poč. dizanja sustava?
barbaluka
Newbie
Newbie
 
Postovi: 26
Pridružen/a: 18 pro 2014, 11:08
OS: ubuntu 12.04

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la Max-Bunker » 22 sij 2015, 13:10

Znaš onu reklamu : e sad zovi Hak !
:-)
Avatar
Max-Bunker
Full Member
Full Member
 
Postovi: 123
Pridružen/a: 21 ruj 2014, 15:34
OS: Mint 18 cinnamon

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la Bertone » 22 sij 2015, 14:37

Greška je u Compizu, zašto i kako ne znam jer ne znam što si prethodno sve radio u Compizu, odnosno svom OS-u, ali Intelov driver nije kriv za probleme.

Možda da probaš reinstalirati Compiz..
Kod: Označi sve
sudo apt-get purge compizconfig-settings-manager

pa ga ponovno instaliraš:
Kod: Označi sve
sudo apt-get install compizconfig-settings-manager
Avatar
Bertone
Hero Member
Hero Member
 
Postovi: 776
Pridružen/a: 07 stu 2011, 17:29
Lokacija: Zagreb
OS: svašta

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la barbaluka » 22 sij 2015, 17:34

Prvo, imao sam debelu sreću da mi čitav sustav nije otišao , ovako sam se riješio iritantne poruke na poč. dizanja:odeš u term. pa pokreneš:gksudo xdiagnose-upiši loz.-odznačiš "omogući autom. prijavlj. greške o rušenju"- reboot.Zanimljivo kad sam opet označio "omogući...", ni tada više nije bilo poruke o rušenju.
Drugo: da li može deinst. pa instal. compiza preko ubuntu centra softvera?
barbaluka
Newbie
Newbie
 
Postovi: 26
Pridružen/a: 18 pro 2014, 11:08
OS: ubuntu 12.04

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la Bertone » 22 sij 2015, 17:44

možeš, klikneš na instalirane programe (gore lijevo) i na popisu nađeš Compiz i klik na deinstaliraj/ukloni ili kaj već piše

slika

.. a da napraviš prije update i upgrade ???
Avatar
Bertone
Hero Member
Hero Member
 
Postovi: 776
Pridružen/a: 07 stu 2011, 17:29
Lokacija: Zagreb
OS: svašta

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la 2325 » 22 sij 2015, 21:20

barbaluka je napisao/la:Pozdrav ljudi. Problem: ne rade mi 3d windowsi.Laptop je acer aspire v5 531,grafička je Intel® Sandybridge Mobile x86/MMX/SSE2, ubuntu 14.04.Dosad sam omogućio kocku/sferu/cilindar i to je sve o.k.No kad uključim 3d wind. i uključim neku aplikaciju, i dalje je "zalijepljena" za npr. kocku, dakle prozor nije "odmaknut" od kocke, tj. nije 3d.Najgore je što kad zavrtiš, sve se razlomi pa i zacrni ekran.Mogao bi ga doduše ostaviti bez 3d, ali zna netko što bi moglo biti?


Sada na Xubuntu 14.04 nemam Compiz ali dok sam ga isprobavao 3d windows isto nije radio. Nisam uspio riješiti, ali nisam pretjerano tražio rješenje. Na Ubuntu unity 14.04 također nisu radili. Sada trenutno isprobavam Mint 17.1 Xfce i tamo također ne rade. Isto kao i ti koristim intel integriranu grafiku (ivy bridge) i vjerojatno je u njoj problem. Možda je preslaba ne znam. Nisam ti baš pomogao ali da vidiš da nije problem samo kod tebe.

Pozz
"Ja sad stvarno nemam vremena da se požurim"
Avatar
2325
Full Member
Full Member
 
Postovi: 181
Pridružen/a: 01 kol 2011, 23:29
OS: Xubuntu 17.10

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la barbaluka » 22 sij 2015, 21:30

Utješno da nije samo kod mene.No mogu li ja kako vratiti postavke sustava dok još nisam instalirao one nesretne drajvere(npr. dan prije), možda kakva čarobna naredba preko terminala?
barbaluka
Newbie
Newbie
 
Postovi: 26
Pridružen/a: 18 pro 2014, 11:08
OS: ubuntu 12.04

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la Max-Bunker » 23 sij 2015, 00:34

Jesi probao ono kaj je bertone predložio ?

Ak buš opet išao na clean install ubuntua, onda btrfs pa imaš mogućnost poništavanja radnji koje donesu problem... Nije savršeno al može poslužiti.
Avatar
Max-Bunker
Full Member
Full Member
 
Postovi: 123
Pridružen/a: 21 ruj 2014, 15:34
OS: Mint 18 cinnamon

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la Bertone » 23 sij 2015, 00:55

Compiz se koliko znam više ne razvija i ako i postoji neki bug, teško da će biti ispravljen.. a da jednstavno više ne koristite Compiz? Pa on je uvijek bio bugovit i prije ili kasnije bi se nekaj strgalo :(
Avatar
Bertone
Hero Member
Hero Member
 
Postovi: 776
Pridružen/a: 07 stu 2011, 17:29
Lokacija: Zagreb
OS: svašta

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la barbaluka » 23 sij 2015, 08:37

Probao sam i (preko terminala): nadogradio,deinstalirao, ponovo instalirao compiz,pa ništa.
barbaluka
Newbie
Newbie
 
Postovi: 26
Pridružen/a: 18 pro 2014, 11:08
OS: ubuntu 12.04

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la Max-Bunker » 23 sij 2015, 11:24

Rukni ti ubuntu od nule, to bu najbrže. Za / particiju stavi btrfs, a za /home xfs i onda buš imao mogućnost poništiti instalacije ili loše nadogradnje..
Avatar
Max-Bunker
Full Member
Full Member
 
Postovi: 123
Pridružen/a: 21 ruj 2014, 15:34
OS: Mint 18 cinnamon

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la mmike » 25 sij 2015, 13:12

Max-Bunker je napisao/la:Rukni ti ubuntu od nule, to bu najbrže. Za / particiju stavi btrfs, a za /home xfs i onda buš imao mogućnost poništiti instalacije ili loše nadogradnje..


Ja nikako ne bih preporucio btrfs - sam ga koristim zadnjih pola godine, ali na particijama koje cesto unistavam radi testiranja - nije da imam nekih vecih problema, ali sam btrfs tim kaze da btrfs jos nije 'production ready'.

Ako bas zelis btrfs dobro se informiraj o tome sto i kako. Npr:

https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/FAQ#Help.21_Btrfs_claims_I.27m_out_of_space.2C_but_it_looks_like_I_should_have_lots_left.21

Naime, tamo pise: Free space is a tricky concept in Btrfs.

Just to get an idea :)
Avatar
mmike
Administrator
Administrator
 
Postovi: 161
Pridružen/a: 21 vel 2009, 00:31
Lokacija: Zagreb

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la Max-Bunker » 26 sij 2015, 09:30

Ma ja sam mu to predložio radi toga što uz btrfs ima lagani način da poništi radnje koje odvuku u neki bed. Na opensuse 13.2 je btrfs defaultno ponuđen, i dela mi izuzetno stabilno već skoro dva mjeseca.,i sadrži snapper alat za poništavanje instalacije ili deinstalacije.. Za probu sam stavio btrfs na ubuntu, ali samo na par sati u testne svrhe,i bilo je ok, no neznam kako bi ubuntu dugoročno disao na btrfs...
Avatar
Max-Bunker
Full Member
Full Member
 
Postovi: 123
Pridružen/a: 21 ruj 2014, 15:34
OS: Mint 18 cinnamon

Re: compiz 3d windowsi ne rade

PostPostao/la mmike » 28 sij 2015, 09:41

Ja sam ga na laptopu koristio par mjeseci, i vratio se na ext4 jer sam imao usporenja i zamrzavanja - svakih par minuta bi se laptop smrznuo na 30-40 sekundi... Nakon toga, radi normalno, par minuta, i opet...
Avatar
mmike
Administrator
Administrator
 
Postovi: 161
Pridružen/a: 21 vel 2009, 00:31
Lokacija: Zagreb


Natrag na Compiz i pripadajuće aplikacije

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

cron