HP Compaq 6715b

Problemi vezani uz laptope, podršku za njihove komponente i sl.

HP Compaq 6715b

PostPostao/la k4i53r » 27 srp 2008, 22:19

Na pocetku lijep pozdrav svima, ujedno i isprika ako je moje pitanje vec odgovoreno negdje u ostalim postovima (sve sam pretrazio ali nisam nasao rjesenje).

Imam laptop HP Compaq 6715b s:

AMD Turion X2 TL-58 1900 MHz
RAM 4GB DDR2
HDD 250 GB
VGA ATI x1250
DVD LightScribe

Buduci da sam vise puta instalirao (sto na ranijem laptopu (HP Compaq nx6125) i ovome sada) ubuntu jos od verzije 6.06 LTS uvijek sam imao neki mali problem koji me je vracao ponovno na windowse iako imam zelju u potpunosti prijeci na ubuntu.

- Laptop ima 64 bitni procesor pa sam instalirao ubuntu 8.04.1 LTS 64-bit, ali mi u Firefoxu ne rade java appletsi, a potrebni su mi zbog internet bankarstva.

- Kad sam kupovao laptop u prospektu je pisalo da graficka podrzava do 512MB ali uvijek mi je 128MB kako da to rijesim da cijelo vrijeme bude 512MB.

- Na windowsima koristim Windows Live Messenger i webcam da li postoji neka slicna zamjena za linux koja podrzava webcam

- Da li mogu koristiti LightScribe pod linuxom i u kojem programu

- U windowsima koristim TrueCrypt za zastitu podataka i pod windowsima mogu kriptirati cijeli disk, ali kad TrueCrypt instaliram pod ubuntuom tu opciju nemam kako to da rijesim

- Iako imam 4GB rama imam osjecaj da ne radi onako kako bi trebalo s tom kolicinom vec kao da imam nx6125 s 1GB od prije, da li postoji neki nacin da se to sve podesi da "leti"

unaprijed hvala svima koji mi odgovore
K4i53r
k4i53r
Newbie
Newbie
 
Postovi: 18
Pridružen/a: 08 lip 2007, 12:40

Odg: HP Compaq 6715b

PostPostao/la simo » 27 srp 2008, 23:06

Za applete provjeri da imas zadnj verziju Firefoxa, te provjeri u Tools->Options->Content je li sve uljučeno za javu.
U slučaju da nista ne upali, iskušaj Operu.  http://www.opera.com/download/linux/

Mislim da grafička ram konzumira prema potrebi ... Probaj pogledati u BIOS-u

Zamjena za WLM ... aMSN, recimo iako nemam baš iskustva

LightScribe je podržan ... http://www.lightscribe.com/downloadSection/linux/index.aspx
I malo pomoći od ubuntua https://help.ubuntu.com/community/LightScribe

Sa True Cryptom ili bilo kojom enkripcijom se apsolutno nikada bavio nisam al evo sam za tebe link za prvu ruku https://help.ubuntu.com/community/TruecryptHiddenVolume

Htio bi da ti komp leti?
Treba rijesiti ono sa grafičkom ...
Imaš li prave drajvere?
Kako je ATI katastrofa za podesit ... baci oko na ovo ... http://warofwords.wordpress.com/2007/10/07/using-ubuntu-on-hp-6515b-ati-x1250/ ili pak ovdije http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=559250
Reko bih ti ja točno ali na svu sreću imam NVIDIJU!  ;D

Sad bi ga mogao probat bacit kroz prozor da vidiš leti li!  :D
Zadnja izmjena: simo; 27 srp 2008, 23:11; ukupno mijenjano 1 put/a.
----------------------------------------------------------------
Građevinski Fakultet Sveučilišta u Zagrebu
(oteglo se jako dugoo...shhhhh!)
Ivan Simeon | _simo_ na #ubuntu-hr
----------------------------------------------------------------
Avatar
simo
Hero Member
Hero Member
 
Postovi: 900
Pridružen/a: 20 svi 2006, 04:22
Lokacija: Zagreb // Slavonski Brod

Odg: HP Compaq 6715b

PostPostao/la amd64 » 27 srp 2008, 23:10

k4i53r je napisao/la:
- Laptop ima 64 bitni procesor pa sam instalirao ubuntu 8.04.1 LTS 64-bit, ali mi u Firefoxu ne rade java appletsi, a potrebni su mi zbog internet bankarstva.


Vec sam vise puta napisao na ovom forumu zasto ne koristiti 64bitni ubuntu pa necu vise o tome.
Instaliraj si 32bitni ubuntu pa ce ti sve radit

- Kad sam kupovao laptop u prospektu je pisalo da graficka podrzava do 512MB ali uvijek mi je 128MB kako da to rijesim da cijelo vrijeme bude 512MB.

Pogledaj u bios tamo se to namijesta
- Na windowsima koristim Windows Live Messenger i webcam da li postoji neka slicna zamjena za linux koja podrzava webcam

imas amsn za Windows Messenger
- Da li mogu koristiti LightScribe pod linuxom i u kojem programu

da mozes potrazi na http://ubuntuforums.org/ kako instalirat
- U windowsima koristim TrueCrypt za zastitu podataka i pod windowsima mogu kriptirati cijeli disk, ali kad TrueCrypt instaliram pod ubuntuom tu opciju nemam kako to da rijesim

isto potrazi na http://ubuntuforums.org/ i da windows programi ti ne rade na linux_u
- Iako imam 4GB rama imam osjecaj da ne radi onako kako bi trebalo s tom kolicinom vec kao da imam nx6125 s 1GB od prije, da li postoji neki nacin da se to sve podesi da "leti"

nemam pojma o cemu ti pricas mozda je to samo subjektivni osjecaj brzine :)
Long live Ubuntu! I will never come back to KDE!!
Ubuntu Croatian Translators    "Google čini čuda!"
Avatar
amd64
Hero Member
Hero Member
 
Postovi: 1897
Pridružen/a: 27 lis 2005, 14:50
Lokacija: zabreg

Odg: HP Compaq 6715b

PostPostao/la k4i53r » 27 srp 2008, 23:19

Kad koristim 32bit ubuntu imam problem sto tada ne moze koristiti 4GB rama vec vidi samo 3GB i onda od tih 3GB uzima za video RAM.

TrueCrypt nije samo program za windowse postoji inacica i za linux koja normalno radi, samo sto ne mogu kriptirati hard disk jer ne mogu naci tu opciju.
K4i53r
k4i53r
Newbie
Newbie
 
Postovi: 18
Pridružen/a: 08 lip 2007, 12:40

Odg: HP Compaq 6715b

PostPostao/la amd64 » 28 srp 2008, 14:09

U terminalu upisi

apt-cache search TrueCrypt

mozda ce ti biti malo jasnije jer vidim da ima gui za TrueCrypt


evo ovo sam pronasao na http://ubuntuforums.org za 4G+

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=855511
Zadnja izmjena: amd64; 28 srp 2008, 14:17; ukupno mijenjano 1 put/a.
Long live Ubuntu! I will never come back to KDE!!
Ubuntu Croatian Translators    "Google čini čuda!"
Avatar
amd64
Hero Member
Hero Member
 
Postovi: 1897
Pridružen/a: 27 lis 2005, 14:50
Lokacija: zabreg


Natrag na Laptop

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

cron