O Ubuntuu

» Što je to Ubuntu

Ubuntu logo

Ubuntu je prijateljska Linux distribucija prilagođena pojedincima i skupinama koji žele iskušati nešto novo i unaprijediti svoj desktop ili server. Otvorenog je kôda, besplatan i namijenjen svima koji ga žele iskušati, naučiti nešto novo ili jednostavno dati šansu kao osvježenje ili odmor od drugih operativnih sustava.

Naravno, Ubuntu se prilagođava i zahtjevima poslovnih procesa. U Hrvatskoj posluju tvrtke koje mogu naći rješenje za Vaš tip poslovanja upravo na ovoj platformi otvorenog kôda.

» Ubuntu u Vašem domu

Tux

Prije svega treba naglasiti da Ubuntu u vaš dom donosi jedan siguran proizvod, bez adwarea i spywarea, pogodan za stara i nova računala, te ista oplemenjuje svom raznovrsnošću softvera otvorenog kôda i izvrsnom podrškom na Internetu.

Instalirajući Ubuntu na svoje računalo možete se prestati brinuti o računalnim napasnicima (virusima, trojanima i sl.). Imate na izbor više od 50 tisuća programa i aplikacija potpuno besplatno, dostupne za instalaciju preko interneta uz par klikova mišem. Zaboravite na besciljno lutanje internetom u potrazi za odgovarajućim programom. On je ovdje, na vašem desktopu.

Od programa koji su već instalirani unutar svake instalacije treba izdvojiti:

  • Firefox – dobro poznati i moćni web preglednik
  • Evolution – napredan e-mail, kalendar i groupware klijent
  • OpenOffice paket – uredski paket za pisanje, tablice i prezentacije

Naravno, tu se kriju još mnogi programi poput programa za chat (XChat), glazbu (Amarok), video (VLC, mplayer) te mnogi drugi. Sukladno svom ukusu možete odabrati: Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu ili Edubuntu.

» Kako do Ubuntu Linuxa?

Bez imalo muke! Postoji nekoliko načina:

  • ISO sliku možete preuzeti sa http://www.ubuntu.com/getubuntu/download. Skinite ISO, zapržite na CD i imate svoj primjerak!
  • Isto tako možete naručiti original Ubuntu CD sa Interneta potpuno besplatno s dostavom https://shipit.ubuntu.com/Na vašu kućnu adresu u roku 2 tjedna stiže original Ubuntu CD sa prigodnim naljepnicama!
  • Dođite na ubuntu-hr forum ili IRC da Vam mi organiziramo preuzimanje CD-a!