Pomoć:Prijavljivanje

Izvor: Ubuntu-hr
Skoči na: orijentacija, traži
<<< Stranice za razgovor <<<


Ne morate postati suradnik da biste čitali Ubuntu-hr wiki. Ne morate postati suradnik čak ni da biste uređivali članke na Ubuntu-hr wikiu - bilo tko može uređivati svaki članak. Ipak, prijavljivanje je slobodno i besplatno, a postoji mnogo razloga zašto je ono dobro.

Suradničko ime

Kad se prijavljujete, trebate napisati suradničko ime. Sve izmjene koje napravite na Ubuntu-hr wikiu, dok ste prijavljeni kao suradnik, bit će vezane uz vaše suradničko ime. To znači da će stare izmjene (poveznica na vrhu stranice) zauvijek zabilježiti da ste upravo vi pridonijeli članku. Kad niste prijavljeni, izmjene se samo bilježe uz vašu anonimnu internetsku adresu (niz brojeva). Osim toga, možete vidjeti popis svih svojih doprinosa tako da kliknete na poveznicu moji doprinosi, koja se vidi na vrhu stranice s desne strane kad ste prijavljeni.

Veća privatnost

Kad se prijavljujete, ne morate odavati nikakve osobne podatke, čak ni e-mail adresu. Zanimljivo je da imate veću anonimnost nakon prijave nego prije nje. Kako to? Kad niste prijavljeni, sve vaše izmjene bilježe se uz vašu internetsku adresu, što je niz brojeva. To znači da ostali suradnici mogu otkriti koji je vaš pružatelj usluga Interneta, a mogu otprilike odrediti i vaš zemljopisni položaj. Sve to možete izbjeći tako da se prijavite kao suradnik, jer se onda vaša internetska adresa više ne vidi.

Više mogućnosti za uređivanje teksta

MediaWiki softver na kojem se zasniva Ubuntu-hr wiki, ima mnogo mogućnosti koje su na raspolaganju samo prijavljenim suradnicima. Na primjer, prijavljeni suradnici mogu označavati izmjene kao "manje" (o manjim izmjenama vidi ovdje).

Jedna vrlo važna osobina koju aktivni suradnici često koriste jest poveznica Moj popis praćenja na vrhu stranice. Kao prijavljeni suradnik, na svakoj stranici imate poveznicu prati. Ako je kliknete, ta se stranica dodaje vašem osobnom popisu praćenih stranica. Poveznica Moj popis praćenja prikazuje samo izmjene na tim stranicama (za razliku od poveznice Nedavne promjene, koja prikazuje sve izmjene na Ubuntu-hr wikiu). Tako ćete lakše znati što se događa sa člancima koji vas zanimaju.

Samo prijavljeni suradnici mogu preimenovati stranice, a ta je djelatnost vrlo važna za održavanje strukture i dosljednosti Ubuntu-hr wikia.

Kako napraviti prijavu

Upute za prijavu:

  • Gore u desnom kutu ekrana možete pronaći poveznicu Prijavi se.
  • Otvorit će se Vam stranica za prijavu
  • Tamo između ostalog piše: Nemate suradničko ime? Otvorite račun.
  • Kliknite na Otvorite račun
  • U prozorčić Suradničko ime upišete Vaše ime ili nadimak koji želite
  • U prozorčić Upišite lozinku upišite Vašu lozinku (skup brojeva i slova koji ćete lako pamtiti) npr. 1234marko
  • U prozorčić Ponovno upišite lozinku upišete ponovo Vašu lozinku
  • U prozorčić Vaš e-mail upišete Vaš e-mail (možete i ne morate)
  • I za kraj samo kliknite na Otvori novi suradnički račun
<<< Stranice za razgovor <<<