Pomoć:Uređivanje članaka

Izvor: Ubuntu-hr
Inačica 2034 od 14. ožujka 2009. u 22:41 koju je unio SilverSpace (razgovor | doprinosi) (Sažetak)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži
>>> Oblikovanje članaka >>>

Kako stvoriti novi članak

Moguće je:

  1. stvoriti novi članak s postojeće poveznice
  2. stvoriti novi članak izravnim upisivanjem Internet adrese

Stvaranje članka s postojeće poveznice

Kad gledate članke u Mediawiki, vidjet ćete poveznice na članke koji još nisu napisani. Primjer takve poveznice je Ubuntu Gnome. Kad kliknete na njih, otvara se stranica koja kaže nešto u stilu:

Došli ste na stranicu koja još nema sadržaja.

    * Ako želite unijeti sadržaj, počnite tipkati u prozor ispod ovog teksta.
    * Ako vam treba pomoć, idite na stranicu za pomoć.
    * Ako ste ovamo dospjeli slučajno, kliknite "Natrag" (Back) u svom programu.

Ispod toga se nalazi velik prostor za upisivanje teksta. U taj prostor upisujete svoj članak. Zatim obavezno kliknite na gumb "Prikaži kako će izgledati", koji je ispod prostora za upisivanje teksta. Ta akcija prikazuje kako će izgledati nova stranica kad je snimite. Ako niste zadovoljni, možete ponovno mijenjati tekst. Tek kad ste sigurni da takvu stranicu želite, kliknite na gumb "Sačuvaj stranicu". Stranica će odmah biti snimljena na Ubuntu-hr wiki.

Može i drukčije: ako na nekoj postojećoj stranici vidite riječ ili frazu koja treba imati svoju stranicu, pretvorite tu riječ ili frazu u poveznicu. To se radi ovako: na postojećoj stranici kliknite Uredi ovu stranicu, stavite dotičnu riječ ili frazu u dvostruke uglate zagrade ([[ime vaše stranice]]) i snimite postojeću stranicu. Dobili ste novu poveznicu. Kliknite na poveznicu i ona će vas odvesti - ili na stranicu koja već postoji s tim naslovom ili na praznu stranicu. To je izvrstan način za stvaranje novih članaka.

Stvaranje članka izravnim upisivanjem Internet adrese

Jedan od najlakših načina da stvorite novi članak jest da upišete naziv u adresnu traku internet preglednika:

http://www.ubuntu-hr.org/wiki/Ime stranice

Tamo gdje smo napisali Ime stranice trebate upisati željeni naziv. Na primjer, ako želite stvoriti stranicu s nazivom Bolesti uha, grla i nosa, napisat ćete:

http://www.ubuntu-hr.org/wiki/Bolesti uha, grla i nosa

Kliknite na poveznicu Uredi i upišite tekst članka.

Međutim, kad stvorite stranicu tim načinom, lako je moguće da ćete dobiti tzv. "siroče" - članak na koji nijedan drugi članak nema poveznicu. Članci siročad nisu poželjni, pa zato dodajte poveznice onim člancima koje imaju veze s vašim.

Uređivanje teksta

Kad želite uređivati članak, kliknite na poveznicu uredi koja se nalazi na vrhu stranice.

Kad kliknete uredi, pojavit će se tekst odabranog članka u okviru za izmjenu, gdje možete uređivati tekst.

Pregled prije snimanja promjena

Kad ste gotovi s promjenama obvezno kliknite na gumb Prikaži kako će izgledati, koji se nalazi ispod okvira za izmjenu. Taj će vam gumb prikazati kako će izgledati novi tekst kad ga snimite. Ako niste zadovoljni, nastavite s izmjenama, a onda opet kliknite Prikaži kako će izgledati.

Sažetak

Nakon što ste unijeli sve promjene, upišite u polje ispod okvira za izmjenu (tamo gdje piše "Sažetak") kakvu ste promjenu izvršili (budite kratki!) - taj će se opis pojaviti na stranici Nedavne promjene. Zatim kliknite na gumb Sačuvaj stranicu. Članak će tada biti snimljen na Ubuntu-hr wiki.

  • PREPORUKA: Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst članka na svoje računalo (u program za uređivanje teksta), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u okvir za izmjenu teksta članka. To je korisno i zato što onda možete čuvati tekstove na svom računalu, te možete pisati dopune i kada niste spojeni na Internet (čime štedite novac ako nemate DSL ili drugu stalnu internet vezu).
>>> Oblikovanje članaka >>>